DRAGU(LE) DE FILIPAŞ,

Please enter banners and links.

tutuianuUzez de acest interesant şi actual ( !?) joc de cuvinte pentru a-mi arăta, în scris şi în public, cu subiect şi cu predicat, mirarea/uluirea/stupoarea personală privind reevaluarea relaţiei tale (politice, administrative, electorale, familiale, religioase, personale !) cu fostul edil-şef al municipiului nostru, cu “hârciogul” Drag (unora) şi altora, cu “fratili” nostru, nea’Nicu. Sunt-sau mai corect spus, am fost-contrariat şi bulversat (în acelaş timp!), atunci când v-am văzut, în săptămâna de dinaintea turului 2 al alegerilor prezidenţiale, umăr la umăr şi fluier lângă fluier (de fapt, ce ştiţi, voi, cel mai bine să faceţi? Doar gălăgie! Atât!), la marşul de protest sau de susţinere (?!) al Diasporei, organizat aproape pe toată lungimea străzii Bucureşti, de adevăraţii susţinători (votanţi, y compris!) ai “neamţului” Klaus Werner Johannis. Adică ai celui care, peste mai puţin de o lună de zile, va ocupa fotoliul nr. 1 de la Cotroceni, în calitate de Preşedinte al tuturor Românilor. Pentru că…deh, dacă Ponta a fost fraier…prost, pe româneşte, sau…prost sfătuit, aşa ne trebuie…

Aşadar, reapropierea ta, Ducule dragă, de fostul primar (cu p mic, de mână, că nu merită o onoare mai mare! n-a făcut nimic bun pentru călărăşeni, timp de 12 ani! ba, mai mult, ne-a făcut “javre, nesimţiţi şi golani” pe toţi cetăţenii oraşului care (nu) i-am apreciat, corespunzător activitatea, mai ales cea “culturală”!-statui, ţepuşe, băncuţe tricolore, catarge cu steaguri, etc, etc…), n-a fost, după părerea mea, de bun augur. Calculele din birou, nu s-au potrivit cu cele de pe stradă, iar socoteala de la PNL, n-a coincis cu cea din ziua votului. Cu siguranţă că, dacă nu te afişai “la braţetă” cu Dragu, reuşeai să întorci rezultatul nefavorabil obţinut de K.W.J în turul 1 de scrutin. Apropierea de unul ca Nicu Dragu, din păcate pentru tine, te-a tras mult în jos. Motiv pentru care, s-ar putea, să plăteşti/decontezi (personal) cu funcţia/postul/scaunul de preş liberal! Oricum, află de la mine, că în partidul vostru sunt deja câţiva veleitari care abia te-aşteaptă la cotitură! Abia de rezistă să nu-ţi smulgă firele din bărbiţă, unul câte unul, exact ca la tortură! Scuze, n-am găsit o altă rimă!

Revenind la lucruri serioase (că de fapte bune-în administraţia locală călărăşeană-sunteţi plini, precum broasca de păr!) trebuie să-ţi spun, dragu(le) de Filipache (asta-i pentru nea ‘Nicu: în franceză, che se citeşte ş!), că de-acum încolo începe (pentru voi) greul. Aveţi atâtea de făcut încât nu vă vor ajunge cele 24 de ore ale unei zile de lucru, măcar să le aşterneţi pe hârtie, să le selectaţi şi să le sistematizaţi. Aţi făcut atât de multe promisiuni (inclusiv de graţiere şi amnistie!), la atât de multă lume, încât mi-e greu să mă gândesc cum va fi când o veni sorocul. Pe unde veţi scoate cămaşa? Cine o să vă mai aleagă? Sau câţi “rogodei” veţi mai fi dispuşi să mai cheltuiţi ca să vă mai apropriaţi votul?Măcar, încă o dată. De aceea îţi recomand, dragă d-le preş. de judeţ, să-l iei de mână (encore une fois, cum ar zice francezul, nu neamţul) pe “Frăţior” şi să le faceţi o vizită familiilor din blocul de la Volna, cel afectat de explozia de la Crăciunul anului trecut. Dacă Prefectul nu i-a putut sprijini, dacă PSD-ul i-a minţit, dacă Ponta, Oprea, Şova şi alţi guvernanţi n-au făcut nimic să-i ajute (cu consecinţele de rigoare; s-a văzut la turul 2), ia tu atitudine. Refă, tu şi cu dragu(l) de “fratili” nostru, structura de rezistenţă afectată de explozia de anul trecut! Sau, măcar, reconstruieşte faţada de la strada principală, astfel încât locatari de acolo (cei afectaţi) să vă acorde şi pe mai departe votul lor. C-aşa-i în politică, serviciu contra serviciu. Iar acum, aveţi Putere.

Apoi, ia-l de mână pe consilierul judeţean, fost UNPR, actual independent, PNL, Nicu Dragu (asta dacă legea migraţiei politice nu va cădea la Curtea Constituţională) şi arată-i ceea cea a mai rămas din hypermarchetul PIC (“catedrala cumpărătorilor”, Dragu dixit !), ce s-a mai construit în Cartierul Rezidenţial “Barbu Ştirbei” (“zona zero a municipiului Călăraşi”, acelaş Dragu dixit !) ori câte broaşte râioase mai orăcăie în balta fostului lac de agrement Jirlău (ăla promis la reabilitare, ieri, uitat şi părăsit cu desăvârşire, azi ! de toate partidele şi administraţiile perindate pe la conducerea locală !). Ca să luaţi aminte, amândoi, că problemele municipale sunt mult mai “spinoase” decât căciulile voastre de iarnă (de porc !) pe care le purtaţi pe creştet de 1 Decembrie, adică în această iarnă.

În altă ordine de idei, dă-mi voie să-ţi mai spun, Dragu(le) de Filipaş, că se schimbă ele guvernele, se înlocuiesc ei preşedinţii, că dispar generaţii întregi de electori şi că lucruri care păreau a fi date pentru totdeauna se pierd ca şi cum nici n-ar fi existat. Că glorii ale stadioanelor şi ale scenei artistice cad în uitare (şi se aşează gugustiucii sălbatici pe statuile lor !), dar câţiva oportunişti, mereu aceiaşi, din aceia care şi-au cultivat tenace darul unui “maximum maximorum” de oportunism (şi atenţie, e vorba de un oportunism obraznic, triumfant, bătăios şi arogant, totalitar în multe privinţe !), ei, bine, astfel de “hârciogi” stau în faţă la toate ocaziile sociale, la toate evenimentele politice (o să-i vezi, pe toţi, la Ziua Naţională !) şi la toate manifestările de Putere, pentru că ei, nu-i aşa? sunt indispensabili în toate guvernările, au sentinţe şi nu păreri, iar ceea ce le face forţa dominantă, e susţinerea (ne)condiţionată, adesea inflamată, a opiniei publice.

Mulţimi din toate stările societăţii îi consideră (încă) cineva, fără să poată careva spune şi cu ce alte argumente morale, intelectuale şi spirituale, se califică. Afară desigur de faptul că sunt prezenţi, mai tot timpul, în tot locul şi cumva, acolo unde, simpla lor apropiere de puternicii/câştigătorii/aleşii zilei, le certifică în ochii “marelui Mut” nu numai notorietatea, ci şi nesfârşirea acesteia (ca un pupincurism etern). Iar un astfel de personaj este tocmai fostul nostru edil-şef, Drag (unora) şi altora dintre “amărâţii” care-i mai ciugule (încă) din palme (desigur, în schimbul unor hârtii cu chipul lui George Enescu pe ele). Doar domnia-sa mai poate crede că, acum, în secolul vitezei şi al tehnologiei informaţionale, oportunismul mai poate naşte personalităţi. Că-şi mai poate relansa cariera politică şi administrativă. Ca va ajunge iar mare “baştan” şi-şi va permite (din nou) să irosească bugetul public de venituri şi cheltuieli al municipiului Călăraşi, pe tot felul de lucrări de construcţii nenecesare (înlocuiri de borduri, schimbat de băncuţe, montat coviltire galbene la băncile tricolore, diverse statui kitsch-oase, panseluţe iarna şi apă murdară vara, etc., etc.).

Ducule, dragă, atunci când un anonim stă alături de unul din oportuniştii de mare protocol ai epocii/vremii/timpurilor noastre, se simte extraordinar de bine, se simte ins ales şi are a povesti toată viaţa ce i s-a întâmplat. Desigur, şi-mi place să cred acest lucru, nu este cazul tău, cu Nicuşor Dragu (bine că n-am scris “dracu”!). Sau, n-am dreptate? Cu respectul cuvenit şi cu felicitările de rigoare pentru succesul lui K.W.J., te salută, ca de obicei, prof. Ţ.M.D., fost Primar (cu P mare, de tipar, că-n urma mandatului meu au rămas lucruri durabile – Saint Gobain, Romply, Eliza Smart, şosele asfaltate, trotuare pavate, cartiere salubrizate şi canalizate, şcoli încălzite şi împrejmuite, tarife decente la utilităţi, etc.) PSD al mun. Călăraşi. Fără falsă modestie.

P.S. 1. Redau un dialog imaginar:”Mă, voi ştiţi cine sunt eu?! Ei, bine, eu sunt acela care am stat, fără să mă ia în seamă, o zi întreagă în fundul lui Cutare! Bă, nu minţi, era chiar Cutare acela care nu te-a observat?! se minunează poporul. Păi, ce motiv aş avea să mint? răspunde insul ales…”

P.S. 2 E greu să-i ceri cuiva îndatorat la bănci şi rămas fără serviciu să fie un exemplu de civism, bun simţ, eleganţă şi cordialitate. Triumful ipocriziei şi oportunismului în societatea noastră are o altă cauză majoră: experienţa celor 50 de ani de comunism, în care dedublarea a devenit o a doua natură a românilor. 

Prof. Daniel Mirel Țuțuianu


There is no ads to display, Please add some