Dragoș Coman: ” Cel mai important este profilul pe care și-l doresc oamenii, omul pe care îl doresc”
Please enter banners and links.
R: Domnule viceprimar Coman sunteți la primul mandat într-o astfel de funcție administrativă…
D. C.: Decât una singură am mai avut, cea de director de cancelarie la cancelaria prefectului, pentru o perioadă de un an și jumătate.
R : În primărie cum vă apreciați munca de până acum, dacă vă raportați și la discuțiile cu cetățenii sau comentariile de pe rețelele sociale?
D.C.: Din prima zi a mandatului de viceprimar nu a existat niciun moment în care nu am putut sta în fața cetățenilor atunci când au fost probleme de rezolvat. Ce vreau să spun e că nu a existat un program de audiențe, la mine audiențele sunt tot timpul, la orice oră, atunci când oamenii au probleme. Din perspectiva aceasta cred că lucrurile sunt bune, pozitive. Sau sper să fie pozitive. Și cred că o mare parte din probleme am reușit să le rezolv, mai ales cele punctuale.
R: Care au fost cele mai mari provocări de până acum?
D.C.: Provocări au fost…dar cele care nu au ținut, neapărat, de mine. Aici e cea mai mare provocare și cea mai mare luptă.
R : Ați fi dorit să aveți mai multe responsabilități?
D.C.: Aș fi dorit, sigur că da.
R : Și ați vorbit cu responsabilii din primărie ?
D.C.: Am vorbit, câteodată am insistat, am discutat, am dezbătut, câteodată ne-am contrat, dar eu zic că până la urmă am găsit soluții pentru toate problemele punctuale ale cetățenilor.
R : Atunci, în general, merg lucrurile bine în primărie, din punctul dvs. de vedere?
D.C.: Sunt lucruri care merg bine și sunt lucruri care nu merg la fel de bine. Sunt și lucruri care merg prost.
R: Ce le puteți spune cetățenilor care sunt nemulțumiți de starea drumurilor, de colectarea gunoiului, sau alte probleme de care se lovesc? Unele țin mai mult de primărie, altele mai puțin.
D.C.: Au dreptate să fie nemulțumiți. Sunt și chestiuni care țin de noi, de cetățeni, dacă vorbim de gunoi, de apă, de curățenia din fața casei, a locurilor în care ne desfășurăm activitatea, dar sunt și probleme punctuale pe care le-am auzit din partea cetățenilor la care nu pot să spun decât că au dreptate.
R: Primăria ce poate să facă în acest sens?
D.C.: Sunt multe de spus. E o discuție foarte amplă. E o dezbatere foarte lungă. Probabil nu se cunosc toate soluțiile. Depinde punctual la ce vă referiți. La gunoi problemele le cunoașteți. E un contract cadru care s-a semnat pe un proiect european care trebuie respectat. Așa bun, prost, așa a fost făcut. Că sunt lucruri care ar trebui să le facă mai mult, mai bine, primăria, Rebu…fără discuție. Există teza asta și e reală.
R: Sunt voci din primărie și chiar cu funcții de răspundere care spun că nu putem să facem pentru că nu avem bani, nu încasăm suficient de mult. Din punctul dvs. de vedere bugetul e suficient pentru nivelul de așteptare al populației?
D.C.: Iarăși este o discuție amplă. Bugetul existent trebuie să se coreleze cu obiectivele. Depinde…dacă ne asumăm să supradimensionăm orașul sau să facem lucruri care nu au sustenabilitate, bugetul nu e suficient. Dacă ne trasăm niște obiective clare în sprijinul cărora venim cu orice sursă de finanțare și aici mă refer inclusiv la fonduri europene, fonduri guvernamentale, creșterea plafonului de impozitare…atenție nu a impozitului, a plafonului de impozitare, lucrurile ar putea să se suprapună pe obiective. Asta e și ideea și asta am susținut și susțin de fiecare dată în cadrul discuțiilor noastre interne.
R: Punctual, la direcțiile pe care le conduceți, care au fost problemele găsite și cum le-ați rezolvat?
D.C.: Să luăm direcțiile pe care le-am primit prin dispoziția primarului. Să începem cu poliția locală. Dacă vorbim de aceasta, eu zic că este o structură îmbătrânită, în care media de vârstă este peste 50 de ani. Sunt oameni care, probabil, au ajuns cum au ajuns în funcțiile respective în care s-au pregătit. Eu zic că în perioada asta au învățat că au responsabilitate și nu ai niciun fel de presiune de altă natură decât cea legală și, drept dovadă, acțiunile, intervențiile, avertismentele poliției locale, pe cifre, s-au dublat din momentul în care este în subordinea mea.
R: Vă referiți la amenzi?
D.C.: Mă refer la toate formele de intervenție. Acțiunile au crescut ca număr, avertismentele au crescut ca număr, chiar și amenzile au crescut ca număr. La poliția locală au fost tot felul de discuții că nu și-ar face treaba și că ar pierde foarte mult timp mort. Să știți că noi le-am pus GPS, prin care știm în fiecare moment unde e echipajul de poliție, cât stă, iar dumnealor au obligația acolo unde au stat o perioadă mai lungă să raporteze motivul pentru care au stat acolo și să-l raporteze, printr-un process-verbal, o filmare… Eu zic că lucrurile s-au îmbunătățit. Mai sunt chestiuni de rezolvat, fără discuție. Poliția locală încă e departe de a fi o instituție superperformantă, dar să nu uităm că ei au o legislație care nu le permite decât un anumit gen de acțiuni. Acum…așteptarea cetățenilor, a unora dintre ei, nu a tuturor, este ca poliția locală să fie un fel de echipă de intervenție specială. Ceea ce nu e cazul. Ei se ocupă de contravenții în mare măsură. Acolo unde e vorba de infracțiuni ei apelează la poliția națională, la jandarmerie, la sistemul și baza lor de date. Dar lucrurile, din punctual meu de vedere, au crescut foarte mult. Și nu o spun eu, o spun cifrele. Să știți că sunt și cetățeni care ne semnalează și activități pozitive, riguroase ale poliției locale.
R: La direcția de asistență socială, care e o direcție mare, ce se întâmplă ?
D.C.: Direcția de asistență socială e o direcție mare, cu probleme specifice, dar e o direcție care, din punctual meu de vedere, la Călărași, face performanță. Face performanță și, dacă vreți, ca argument, nu spun doar eu, o spun și statisticile publice. Ceea ce i-a făcut și pe colegii dvs. de la Kanal D să vină la Călărași să înțeleagă de ce aici s-au înjumătățit numărul de dosare de asistență socială. Nu știu dacă ați observat la momentul respectiv, au venit și au făcut un reportaj tocmai pentru că, în comparație cu nivelul național, la Călărași lucrurile au evoluat extraordinar de bine, prin rigurozitatea prin care sunt analizate dosarele de asistență socială, scăzând numărul lor, datorită faptului, într-o oarecare măsură, pentru că persoanele asistate nu se prezentau la muncă.
R: Totuși, asistența socială cheltuie destul de mult, ceea ce nu se prea potrivește cu doctrina liberală.
D.C.: Cheltuie destul de mult, dar banii nu sunt ai comunității, sunt bani guvernamentali. Suntem obligați prin lege să-i cheltuim în direcția asta, nu sunt bani pe care să-i iei de la asistență socială și să-i muți în altă parte. Dacă s-ar putea face lucrul acesta, l-aș face cu bucurie. În aceeași măsură trebuie analizate foarte bine toate aspectele. Deși imaginea direcției este a instituției care se ocupă de puturoși, nu e chiar așa. Sunt persoane cu probleme, sunt oameni cu dizabilități, sunt oameni care au nevoie de asistență, de îngrijire, de susținerea statului. Sunt persoane care nu se pot descurca singure în viață, indiferent de cât de riguroși am vrea să fim, fără asistența statului. Tot aici pot să vă mai spun că am demarat câteva proiecte cu un impact social deosebit. De exemplu, avem în acest moment cam 16.000 de pensionari. Unii au nevoie de direcția de asistență socială. În ce sens. Sunt persoane dependente, ajunse la o anumită vârstă, fiind singure, în perioada aceasta în care copiii, nepoții sunt plecați departe, rămân singuri în fața vieții, dacă acceptați formularea aceasta. Ei, atunci sunt persoane care au nevoie, mai mult decât orice, de cineva care să le deschidă ușa, să-i aibă sub supraveghere, să vadă dacă și-au plătit diferite obligații, să vadă dacă au reușit să ajungă la piață, să-i transporte în diferite locuri, să-i ajute în pregătirea mâncării…Noi, acum vreo două săptămâni, printr-o hotărâre de consiliu local, am schimbat organigrama instituției și am creat serviciul de îngrijire la domiciliu, ce va face exact lucrurile acestea. Va avea grijă de bătrânii, de bunicii noștrii care sunt puși în imposibilitatea de a se deplasa. Să sperăm că numărul lor nu e atât de mare pe cât ne așteptăm să fie și că acest serviciu nu va fi unul dintre cele mai importante servicii ale primăriei. Ca și date de plecare, au fost foarte mulți oameni care ne-au rugat, chiar pe mine personal, să găsim pe cineva de încredere, asta era o problemă importantă pentru ei, pentru a avea grijă de rude bătrâne, ei fiind plecați, fiind dispuși să plătească serviciile. Chiar le trebuia un însoțitor de încredere. Plecând de aici am găsit în lege că primăria trebuia să aibă un asemenea serviciu. Eu sper să funcționeze bine.
R. Despre piețe ce ne puteți spune? Știu că se tot vorbește de câteva lucrări.
D.C.: Referitor la piețe avem demarate proiecte la absolut toate. Fie că vorbim de bazar, de obor, de piața centrală, de hala de la Orizont. În toate am demarat proiecte și în toate am schimbat câteva lucruri.
R: Piața Mare când va fi gata?
D.C.: Piața Mare e în sistemul de procedură. La momentul acesta suntem la evaluarea ofertelor și după accea va începe execuția efectivă. Ea va începe, cu siguranță, anul acesta. Acum…depinde și de constructor și de proiectant, pentru că o lucrare nu poate fi făcută de azi pe mâine, indiferent cât ai vrea tu. Deocamdată, nu avem proiectul tehnic, de accea nu putem avansa un termen. Că va fi 12 luni, 24 de luni…
R: În doi ani va fi gata, în opinia dvs.?
D.C.: Eu zic că piața centrală va fi gata în maxim doi ani. Anul acesta vor demara lucrările și sperăm că la anul va fi gata. Și la bazar suntem la evaluarea ofertelor. Sunt doi ofertanți, vom vedea cine va câștiga și anul acesta vom demara lucrările. Și aici treburile stau cam tot ca la piața mare. La obor se va schimba o parte a lui, inclusiv intrarea, iar el va fi amenajat pentru a adăposti și un mic târg de mașini, ocazie cu care poate reușim să scăpăm de mașinile de vânzare parcate prin toate locurile. În paralel cu asta vom contracta și un serviu de ridicare a mașinilor…Ar fi multe de discutat pe tema direcțiilor din primărie, a administrației locale…
R: Să discutăm și despre politică, mai ales că alegerile europarlamentare bat la ușă, iar cetățeanul este din ce în ce mai interesat.
D.C.: Dacă îmi permiteți o remarcă. Administrația ar funcționa mult mai bine fără intervenția politicului.
R: Da, dar datorită politicului se ajunge pe funcții administrative.
D.C.: Dacă s-ar găsi formula ca politicul să se implice cât mai puțin în administrație, ea ar funcționa mult mai bine.
R: În ultima perioadă au fost mai multe declarații ale unor lideri liberali, cu plecări din partid, candidaturi pentru alte partide, sondaje aiurite…un întreg scandal.
D.C.: Ca în polica românească.
R: Nu că lucrurile erau roz în PNL, dar acum ele s-au imflamat. Care este părerea dvs. despre aceste lucruri, mai ales că nu sunteți implicat direct?
D.C.: Dacă îmi spuneți ceva punctual, la care să mă refer, vă pot răspunde, din punctual meu de vedere.
R: De exemplu, declarația domnului Filipescu cum că domnul Iliuță va candida la primăria Călărași din partea PSD.
D.C.: Personal, nici nu cred și nici nu vreau să cred că Vasile Iliuță o să candideze din partea PSD-ului. Acum nici nu pot să știu ce informații are domnul senator Filipescu dar, eu personal, nu cred și nici nu vreau să cred în varianta asta.
R: Referitor la sondajul atribuit domnului Drăgulin și care a apărut în presă, în el fiind incluși Dan Drăgulin și Vasile Iliuță?
D.C.: E un sondaj din câte am înțeles eu, din câte știu, nu am văzut sondajul, nu pot să-l cântăresc în niciun fel, nici nu știu de existența lui, dar e un sondaj făcut la nivel județean. Chiar nu știu să vă spun cum stau oamenii “sondați” la nivel județean. Acum, eu cred că ambii au recunoaștere județeană, nu știu cine are procente mai mari, chiar nu pot să-mi dau cu părerea, dar cu certitudine nu este un sondaj care s-a făcut pe municipiu, ci pe județ. Nu le știu aria de influență, de notorietate…
R: Dvs. ați fost inclus în vreun sondaj?
D.C.: Din câte știu eu în niciun sondaj oficial.
R: Și neoficial?
D.C.: Neoficial, fiecare își face un sondaj în dreptul lui. Eu, dacă o să-mi fac un sondaj, includ pe cine vreau eu și cum vreau eu. Dar, nu va avea nicio veridicitate, din punctul meu de vedere pentru ceilalți, dacă sondajul e făcut de mine.
R: Până acum nu s-a făcut niciun sondaj oficial?
D.C.: Din câte știu eu nu este niciun sondaj oficial pe municipiul Călărași.
R: După alegerile europarlamentare și cele prezidențiale vin cele locale, care sunt cele mai importante pentru politicienii locali. Ce v-ați dori acolo?
D.C.: Până acolo cele mai importante sunt cele europarlamentare. De ce vă spun că sunt cele mai importante. Pentru că avem pe lista de europarlamentari un candidat care, din punctul meu de vedere, merită cu prisosință să fie ales. Și aici mă refer la Dan Motreanu. El este unul dintre parlamentarii și oamenii PNL-ului care a avut decența ca la un moment dat, fiind acuzat de o faptă de corupție, să refuze un mandat de parlamentar, deși putea să mai candideze încă o dată și să-și rezolve în timpul mandatului problemele cu justiția. A refuzat să mai candideze pentru a nu afecta imaginea partidului, a mers în fața justiției și a fost declarat nevinovat. Sunt rare situațiile de genul acesta în politică, să existe oameni care să aibă atâta demnitate și responsabilitate. Pentru acest lucru eu îl apreciez foarte mult și cred că este un om care merită mult. Lăsând la o parte alte calități pe care, probabil, le cunoaștem cu toții. Dan Motreanu e un om de cuvânt, un om pe care te poți baza, orice înțelegere politică pe care o ai cu el e o înțelegere ce va dăinui.
R: Ce scor credeți că va obține PNL la Călărași ? Pe municipiu. Sau ce scor ar trebui să obțină?
D.C.: Eu cred că va obține un scor peste PSD, în primul rând.
R: Contează și cât ? Sau obiectivul este doar să depășiți PSD ?
D.C.: Obiectivul ar fi ca cetățenii să conștientizeze că lista PNL-ului din acest moment este o listă foarte bună.
R: Așa spune și PSD-ul. Că are o listă foarte bună.
D.C.: Așa spune, dar noi venim cu argumentele noastre, ei vin cu argumentele lor, dar eu cred în argumentele pe care vi le-am spus. Cel puțin față de Dan Motreanu, pe care-l și cunosc personal, cred cu tărie în cele spuse.
R: Trecând peste alegerile prezidențiale despre care vom discuta altă dată…
D.C.: După care Johannis va fi președinte…
R: Ajungem la alegerile locale, unde sunt multe patimi, pe care le vedem chiar de acum. Ce funcție își dorește la “locale” Dragoș Coman ?
D.C.: E prematur. În primul rând vreau să înțeleg profilul pe care și-l doresc călărășenii. Eu pot să îmi doresc orice. Pot să îmi doresc mai mult decât merit, pot să îmi doresc mai puțin decât merit. Pot să-mi fac o evaluare aspră sau pot să-mi fac o evaluare îngăduitoare.
R: S-a gândit Dragoș Coman la o candidatură pentru funcția de primar? Sunt unii care-l apreciază și sunt de acord cu un astfel de demers, alții îl critică.
D.C.: Fără discuție m-am gândit, fără discuție mi-o doresc, fără discuție cred că nu este o funcție care să-mi creeze probleme în exercitarea mandatului.
R: Dar decizia trebuie luată în primul rând în partid.
D.C.: Cel mai important este profilul pe care și-l doresc oamenii, omul pe care îl doresc în fruntea primăriei, după care urmează, a doua ca importanță, decizia partidului. Dacă partidul decide într-o anumită direcție…așa se va întâmpla.
R: Și Dragoș Coman este un soldat disciplinat. Sau nu este atât de disciplinat?
D.C.: Da, dar atenție, e foarte important ce-și doresc oamenii. Am spus că este principalul barometru pentru Dragoș Coman, în a-și gestiona dorința de a ocupa o astfel de funcție.
R: Și cum știe partidul ce-și doresc oamenii?
D.C.: Printr-un sondaj serios, profesionist făcut în Călărași.
R: Știu că în trecut la PNL sondajul era făcut de ochii lumii, iar candidatul era decis de un grup restrâns de persoane, indiferent de rezultatele acestuia.
D.C.: Eu cred că nu se va întâmpla așa. După cum ați observat apele sunt foarte tulburi, ambițiile sunt foarte mari, probabil unele justificate, altele, nu, dar asta nu va face decât să existe un control pe sondaj și vă spun că toți liderii locali au maturitatea să meargă în direcția câștigătoare pentru partid. Eu chiar cred. Cred că nici Iliuță, nici Filipescu, nici Drăgulin nu va lua o decizie în defavoarea partidului. Chiar cred că vor lua toți trei, pentru că, trebuie să recunoaștem, ei sunt cei mai importanți lideri ai PNL, o decizie numai în favoarea partidului.
R: Deci PNL nu riscă să piardă primăria Călărași și consiliul județean.
D.C.: Sunt convins că nu. Atât cât îi cunosc pe toți trei, sunt convins că nu vor lua decizii nefavorabile partidului. Micile tamponări din momentul acesta…probabil unele sunt firești…firescul umanului. Câteodată ele sunt de neînțeles chiar și pentru mine, dar am timp să mai cresc politic și să le înțeleg. Dacă e la un moment dat ceva de înțeles din ele.
There is no ads to display, Please add some