Please enter banners and links.

tutuianu1-300x245Cred că ești de acord cu subsemnatul atunci când afirm, în baza experienței aferente vârstei, că au fost vremuri când politicienii aveau (și) un pic de rușine, se (mai) calificau la locul de muncă și le păsa (mult) mai mult de electorat. Din păcate însă, astăzi, nu se mai întâmplă nici măcar atât. Nimeni nu mai înțelege nimic din actuala criză guvernamentală. Iar în memoria colectivă va rămâne un singur lucru: USL a murit din pricina unei bătăi pe ciolan. Chiar dacă, la ora la care aștern pe hârtie aceste considerații, detaliile procesului verbal de predare – primire ale Guvernului Ponta 2 (cu PNL, partener egal la Putere!) nu sunt încă parafate (și s-ar putea să mai dureze vreo câteva săptămâni!), un lucru este foarte clar: PSD s-a rupt de PNL și au renunțat să guverneze România împreună, să-și îndeplinească promisiunile și să-l atace, din toate pozițiile, pe Băsescu, pentru că nu s-au înțeles la împărțirea unor funcții (chiar și de vice-premier fiind). Nici măcar electoratului fidel USL nu-i vine să creadă ce vede cu ochii și ce aude cu urechile proprii, atunci când cei doi lideri naționali, Ponta și Antonescu, se atacă (ireconciliabil) reciproc. Ca unul care am fost martorul nenumăratelor (altor) schimbări de guvern, pot doar să (mai) spun că, niciodată până acum, nu am văzut atât de multă lipsă de respect pentru interesul public. Când la granița de N a țării, lucrurile sunt neclare, când România este condusă, momentan, prin intermediul televiziunilor de știri (ale mogulilor de presă!), și când, nimeni, din România anului 2014, nu poate să spună ce a făcut bine liberalul demisionar, Andrei Gerea, în cele câteva săptămâni (zile?) în care a consumat oxigenul din clădirea ministerului Economiei, ei bine, atunci, noi, alegătorii cinstiți, putem să (ne) întrebăm (sper că nu retoric!), în ce țară merită să trăim?! Mai avem, oare, vreo șansă?! Și de ce nu și-ar declara degrabă, România, falimentul administrativ, cerând Uniunii Europene nu bani, ci guvernanți? Adu-ți aminte, dragă Lenin, că pe vremuri circula un banc, cum că ar fi tare bine dacă am declara război Statelor Unite ale Americii, care ne-ar învinge și ne-ar declara al 51-lea său stat. De ce nu am transforma bancul în realitate? Doar suntem o țară tristă, plină de umor…

În altă ordine de idei, dă-mi voie, dragă domnule liberal, R.G. Filipescu, căci ție ți se spune, off the record, LENIN, să-ți mai spun și că eu nu am crezut, niciun moment, în „argumentul Klaus Iohannis” (după cum nici Raed Arafat nu mi-a plăcut, cu tot SMURD-ul lui cu tot!). Nu m-a convins, niciodată, nici „Doamna” de la Muncă și Protecție Socială, liberala de 65 de ani, Mariana Câmpeanu (cea care, uitând de suferința semenilor, și l-a făcut pe al său bărbat, pensionar „de lux”!). Și n-am să fiu vreodată de acord cu „regele salariilor” din sectorul bugetar, pe liberalul D.R. Rușanu l-am numit acum, „Unchiul” adică, cel care conduce nomenclatura liberalo-socialistă de la A.S.F. spre noi culmi de bogăție, înavuțire și progres. Vorba cuiva: Ce bine este să lucrezi toată viața la Stat, să fii liberal convins (cu funcție de conducere, în PNL, chiar!), să n-ai grija zilei de mâine și să-i înveți pe alții ce să facă să o ducă mai bine! Dumneata, dragă Lenin, ce părere ai? Asta să fie, oare, esența liberalismului românesc?…

Și pentru ca tacâmul politic-național să fie complet, mai adaug și că fosta învățătoare, sindicalistă și grevistă, actuala senatoare PC, Cristiana Anghel, și-a uitat complet menirea ei din Parlament și, trădând interesele învățământului românesc (minim 6% din PIB), a devenit simbolul traficării suferințelor oamenilor în interesul cinic al USL, singura ei „realizare” fiind luarea la rost a președintelui Senatului pentru niște fotolii parlamentare așezate mult prea în vecinătatea PDL și UDMR. Asta în condițiile în care, vorba lui Băsescu, „instituțiile statului nu se mai joacă cu politicienii corupți!” – la ora actuală, în România, au fost deja condamnați definitiv 7 miniștri și 18 membri ai Parlamentului, iar alți 5 miniștri și 20 de parlamentari au condamnări în primă instanță – iar opinia ta, dragă Lenin, făcută publică prin mass-media, este că PC-ul este „o căpușă”! A propos de acest partid care „a supt de la PNL cât a supt, a trecut la altul mai sănătos și suge acolo până s-o îmbolnăvi și ăla de ceva” (R.G. Filipescu dixit!), îmi exprim pe această cale o curiozitate firească: de ce actualii „vici”, de la Primărie și Consiliul Județean, amândoi conservatori cu ștate vechi, mai sunt încă în funcții, acum, când USD-ul (gândit să creeze confuzii în rândul electoratului USL, în dezavantajul PNL, care candidează separat la europarlamentare!) a preluat 100% mesajul USL și a intrat, cum se spune, adânc în pâine? Sau nu au terminat, încă, de ascuțit toate creioanele din dotarea celor 2 cabinete de ales local? Pentru că de realizări edilitar-administrative concrete (cu care să se asocieze și numele lor), nici nu poate fi vorba. Dar…nu te învăț (îndemn) eu pe tine cum să procedezi cu cei 2… Mai ales că anunțul lui Ponta, referitor la USD, a fost o lovitură foarte bine plasată (sub centură, chiar) pentru Antonescu și ai lui. Iar marile mârșăvii mediatice împotriva PNL încă nu au fost puse în aplicare (deși sunt puse în lucru mai demult). După cum e foarte corect să spun și că, indiferent cum se va termina actuala criză guvernamentală (politică, y compris), stim cu toții un lucru cert: Dan Voiculescu (Felix!) rămâne la Putere! Cât de mult, nu pot să anticipez, cât de performant – de-asta ne-am convins – și cât de loial, până se vor supăra Ciuvică, Badea, Ursu și Gâdea, și-l vor lua la șuturi, în Prime Time News-uri, pe Ponta și ai lui. Vom trăi și vom vedea, nu-i așa, Ducule, dragă?

În ceea ce privește administrația publică locală călărășeană, am o mare rugăminte la tine, dragă Lenine (scuze, n-am găsit o altă rimă!), și anume: nu mai permite (da, știu că poți!), nu mai accepta (da, știu că vrei și tu lucrul acesta!) și nu le mai da voie (da, știu că toți se uită în gura ta ca într-a lui Lenin! Nimeni nu-ți iese din cuvânt! Politicieni locali, ziariști năimiți, colegi de partid, chiar adversari politici) aleșilor locali 3D, să vorbească la timpul (modul) viitor: „vom demara acțiuni de modernizare a Bazarului”, „dorim să terminăm lucrările începute pe strada I.L. Caragiale”, „voi căuta fonduri europene pentru Varianta Nord-Rocadă”, „mă voi întâlni cu Chițoiu (sic!) și-i voi cere bani”, „voi negocia cu toți cei de dreapta”, „vom începe demersurile pentru reabilitarea poștei vechi”, „voi discuta cu cei din Cartierul Mircea Vodă”, „vom cere la Minister bani pentru Școala 12”, „vom pune becuri pe toți stâlpii”, „intenționăm să construim un bazin de înot la Stadion”, „Grădinița nr. 12 ar putea primi bani de la Ministerul Dezvoltării”, „licitația pentru asfaltarea străzilor va fi demarată în curând”, „majoritatea lucrărilor bugetate vor fi finalizate”, vom face, vom drege, vom aduce, vom accesa, vom construi… Vorbe, vorbe și iar vorbe! Promisiuni și gogoși electorale! Demagogie ieftină și ipocrizie crasă! Luate pe rând sau toate la un loc…

Dragă d-le R.G. Filipescu, au trecut, totuși, aproape 2 ani de la preluarea Puterii depline călărășene în administrație. Tu conduci județul de 10 ani. Ai avut și prim-ministru, ai fost și în opoziție parlamentară, ai avut și prefect cumsecade, că pe ăia de la partidele rivale i-ai angajat la firme liberale și le-ai închis botul. Ai promovat pe funcții de (la) deconcentrate o întreagă camarilă de acoliți liberali. Rezultatele sunt însă (aproape) invizibile. În continuare se fac promisiuni de trai mai bun, de lucrări edilitare ample, în continuare eu, personal, mă simt amăgit când aud/citesc de „dreptate până la capăt” și de „revoluția bunului-simț” și în continuare, Voi, ăștia de la Puterea locală liberală, ne luați de proști cu vorbe mieroase și cuvinte dulci, rostite la timpul viitor. Până când, stimabile Lenin? Până când?

Dincolo însă de aceste „glume” triste, iarăși un lucru este cert: guvernarea României a intrat în blocaj și, probabil, așa va rămâne multă vreme, de aici încolo. Oltchim-ul cu al său istoric, privatizarea CFR Marfă, exploatarea de la Roșia Montană, extragerea gazelor de șist, Poșta Română și al său complicat caz, au rămas definitiv în stand-by. Proiectul de absorbție a fondurilor UE pentru 2014-2020 s-a dovedit un plagiat de proastă calitate, iar Bruxelles-ul ni l-a trimis de 2 ori înapoi. Cota unică de impozitare a devenit un simplu instrument de șantaj (PSD va introduce, dacă PNL părăsește guvernarea, celebrul impozit progresiv). Viitorii miniștri sunt un fel de păpuși gonflabile, dispuse să facă orice și, de fapt, mai nimic, iar singura diferență dintre stomatologul Bănicioiu (ministru sporturilor, când el n-a jucat, la viața lui, decât șah!) și profesorul de fizică sibian, Klaus Iohannis (primar de 3 mandate!) este că unul dintre ei vorbește (și) limba germană. DNA-ul pescuiește (de) peste tot, de la miniștri și parlamentari până la baroni locali, primari și președinți de județe, altfel (și alt-dată) intangibili. Constituție modificată nu avem, regionalizarea nu s-a făcut, descentralizarea nu a trecut de Curtea Constituțională iar mârâitul poporului (din ce în ce mai accentuat) deranjează teribil într-un an electoral decisiv (anul care ar fi trebuit să consfințească lichidarea politică a lui Traian Băsescu!). Sau poate că nu?!… Spune-ne tu, mai multe, dacă știi, dragă Lenin! Te vom asculta și (poate, unii) chiar te vom urma! Hai, la revedere! Și nu mai sta, la televizor, lângă Vosganian, căci nu se știe niciodată!

P.S. Nu cred în scenariul Antonescu (PNL) – președinte, Băsescu (PMP) – prim ministru, după cum nu cred că Liviu Dragnea (PSD-vicepremier) seamănă la fizic și la (în) acțiune, cu Viaceslav Molotov – fostul ministru rus de externe, apropiat al lui Stalin…

 

 

Prof. Țuțuianu Mirel-Daniel

 


There is no ads to display, Please add some

About The Author