DRAGĂ FELIPE,

Please enter banners and links.

tutuianuPlec, în epistola de azi, de la 2 comentarii: primul îi aparține nepotului Primarului de Călărași (liberal „de 20 de ani” dar care-și câștigă pâinea lucrând ceva pe la STAT; cam la fel cum ai făcut o viață-ntreagă și mătăluță, dragă Felipe, și „al lui Căcărău” (R. Banciu – B1TV – dixit!), adică „repetentul” Crin, și Neamțul Taciturn (catolic, y compris!), la candidatul prezidențial, Klaus Werner J., mă refer acum) care nepot afirma, recent, că are încredere în 2 proiecte; și al doilea comentariu se referă la evoluția promițătoare a handbaliștilor de la (atenție, nu din, pentru că aproape întreg lotul e format din „stranieri”!) Călărași (foști CSM, actuali AHC Dunărea 2014) care au debutat cu o victorie „de povestit nepoților”, în primul meci desfășurat pe teren propriu, în Liga Națională.

Astfel, tânărul june liberal, director executiv al ADI EcoAqua Călărași, în loc să ne explice de ce (încă) prețul apei potabile (?!) livrate la robinetele călărășenilor este mult mai mare față de apa de la (să zicem, aleatoriu) Slobozia, ori să ne prezinte (tabelar, pe localități și persoane) gradul de încasare, nivelul datoriilor acumulate, situația rambursării creditelor luate sau procentul recuperării creanțelor, plus gradul de potabilitate (majoritatea șefilor ADI își fac aprovizionarea cu apă, la pet sau la bidon, de la Kaufland!), ei bine, tânărul politician liberal ne spune, punctual și „argumentat”, că: „Pe termen lung, am 2 proiecte în care cred. Unul este continuitatea proiectului de dezvoltare a județului Călărași, inițiat și pus în practică, de mai bine de 10 ani, de preș. Filipescu (n.n. – mamă, mamă, ce te mai laudă, ce te mai scutură de scame, ce limbă de lemn folosește!) și echipa pe care o conduce. Al doilea este unul intern al PNL… Klaus Johannis – Președinte”. Dar să le luăm pe rând și să vedem ce s-a (și) realizat din „Strategia Mea pentru 2012-2016” (din documentul „Votează RG Filipescu, pe 10 iunie 2012, ca Preș. al Consiliului Județean Călărași”), și să începem cu „un oraș fără CENTRU este un oraș fără identitate” – nu s-a făcut nimic la Fundulea, nimic la Budești și nimic la Lehliu-Gară. Cât despre reabilitarea și modernizarea Centrului Civic din Călărași, doar vorbe, minciuni și planuri. De când Primăria s-a mutat în noul sediu administrativ (atenție, proiectat de subsemnatul în 2003-2004! Sper să mă invite edilul la inaugurarea Turnului cu Ceas – unicat în România!), pe Centru a crescut iarba printre pavele. Iluminatul funcționează accidental, artezianele n-au fost pornite niciodată, în ultimii 2 ani, pomii sunt tăiați/emondați barbar lângă statuia lui Cialâc iar viață socială activă mai are doar sediul județean PNL. Cât despre „construcția de locuințe pentru atragerea specialiștilor în județ (medici, profesori)”, cred că ai lipsit, dragă Felipe, de la lecția asta! Nu s-a construit nimic și, pe cale de consecință, n-a fost atras, la Călărași sau în județ, nici măcar un medic sau un profesor valoros…

În ceea ce privește „SĂNĂTATEA – darul cel mai frumos și mai prețios pe care îl putem primi” (am citat din „Strategia… adoptată nevoilor tale”), Spitalul Județean de Urgențe are mari probleme și a schimbat deja 2 manageri, noul Spital Regional din Călărași a rămas doar la stadiul de proiect în mintea odihnită a lui Boc și a lui Nicolăescu iar cel din Budești pare că nu se va mai redeschide niciodată. C-așa-i când vrei să faci/duci dreptatea „până la capăt”!

Despre noile locuri de muncă promise – am scris de mi s-a terminat cerneala (dezvoltarea investițiilor străine în domeniul energiei verzi, parcurilor tehnologice și industriale”?! – nu ai făcut mare lucru, dragă Felipe!), după cum, la fel de mult (și la fel de în van), am scris (la ziar) despre „revitalizarea portului Călărași și reînființarea bursei de cereale”, „atragerea de investitori pentru construirea de supermarket-uri în municipiile județului” ori despre „construcția de depozite en-gros…” și a „unui port comercial de containere”, toate obiective asumate, rămase (după 2 ani, din al treilea tău mandat) din păcate, fără nicio concretizare faptică. Adică simple minciuni sau gogoși electorale. Cât despre „construirea de cinematografe noi în Lehliu-Gară, Fundulea și Budești” ori despre „reabilitarea și modernizarea sediului Școlii nr. 4 și transformarea acesteia în sediu pentru Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu”, cred, dragă Filipe, că ai cam uitat complet. Adică nu s-a săpat nicio groapă, nu s-a mișcat nicio frunză și nu s-a întâmplat nimic. La fel cum ai uitat (și, atenție, ca Preș. al Consiliului Județean aveai chiar obligația să investești, să dezvolți, să modernizezi, să construiești!) și de „construirea în parteneriat public-privat, la Călărași, a unui bazin olimpic de înot la standarde europene” ori de „înființarea unui Centru Olimpic pentru sporturi nautice”, ambele proiecte vehiculate încă de pe timpul primului tău mandat (atunci când te băteai cu Dinulescu – PDL și Arbagic – PSD). Și n-au trecut de-atunci decât vreo 10 ani! Oare trebuie să te mai păstrăm în vitrina Consiliului Județean (chiar și împăiat!) încă un deceniu ca să materializezi și tu, dragă Felipe, ceva din ceea ce ai promis?! Dacă nu, fă bine și anunță-l pe tânărul liberal Alin D., să nu mai creadă atât de mult în continuitatea proiectelor tale de modernizare a pauperului județ Călărași.

În ceea ce-l privește pe „prezidențiabilul” Neamț (pardon, român de-al nostru din Sibiu), Klaus Werner Johannis (mamă, mamă, unde sunteți Nicolae, Ioane, Emile, Traiane, Gheorghe, Vasile, Ștefane, Mihaie, Mirceo și alte nume românești?!), sigur că nu reprezintă o mare nenorocire faptul că e de o altă religie (protestantă? Nici măcar catolic pur-sânge?) ori că unii i-au pus în cârcă o acuzație de trafic cu copii pentru adopție, prin anii 1990-’91 (evident, o gogomănie!). După cum nu cred că e un capăt de țară faptul că s-a întâlnit (sau nu!) cu Dan „Felix” Voiculescu, la GRIVCO, prin anul 2009, prilej cu care și-a negociat și ascensiunea spre Palatul Victoria. Esența acestor „mici fapte de viață/amănunte de traseu” este dacă K.W.J. (ne) minte sau nu, în scopul obținerii simpatiei noastre și a voturilor românilor.

Sigur, nu vreau să mai aduc acum în discuție Procesul de la Brașov și sentința dată de judecătorii de acolo în privința unora dintre „casele” liderului liberal. Atunci, mitul Neamțului corect, justițiar, apărător al legii și călăuzit de principii ferme, s-a fisurat cât ai zice Klaus Werner J… Mai putem avea oare noi, românii autentici, vreo garanție că minciuna germană (pentru o „brumă de avere” – o casă, două, un coș de ouă!) este mai altfel decât gogoșile tale electorale, dragă Felipe, lansate cu foarte multă emfază, încă de acum 10 ani în urmă? Ori că falsul material (în românește se cheamă „hoție”!) nu se va repeta la alte dimensiuni atunci când Neamțul va ajunge Președinte? Așteptăm, oricum, clarificări suplimentare, astfel încât… tinerii directorași liberali (care, repet, lucrează la STAT) să nu mai fie păcăliți și atrași în tot felul de capcane ideologice ori în proiecte politice fantasmagorice (ultimele sondaje de opinie îi mai dau încă 4-5 procente lui Ponta pentru ca să câștige încă din primul tur!). Așa că, despre ce vorbim?… În cine credem?… Ce susținem?…

În ceea ce privește echipa de handbal masculin a Călărașiului, dă-mi voie, dragă Felipe, să-ți spun că, după 3 etape în Liga Națională, rezultatele sunt mulțumitoare/normale/firești. O victorie și 2 înfrângeri nu înseamnă nici că am rupt norii, nici că ne-am făcut de râs. După umila mea părere, de nespecialist (?!), un lucru este clar – nu avem cum să retrogradăm! Asta, desigur, dacă menții nivelul de finanțare, la echipă, la cote corespunzătoare (ca și până acum!). Există multe formații care sunt sub nivelul de performanță pe care-l presupune o participare de succes în primul eșalon valoric al handbalului românesc – Suceava, Tg.Jiu etc. – echipe pe care, cu o pregătire „la sânge” (așa cum numai Turcu’ Omer poate să o facă!), le putem sări lejer în clasament, la orice oră, din zi și din noapte, l-am privi… Așa că, dă-i „mână liberă” antrenorului să-i cravașeze pe ucrainieni, să-i alerge pe moldoveni, să le scoată fumurile din cap la vedete și să-i mobilizeze pe toți, la cote maxime, și nu vei regreta. În caz contrar, dacă vei pleca urechea la unul și la altul (toți mari specialiști!) sau ii vei dădăci, pe rând, pe jucători în Cabinetul nr. 1, încercând să afli (acum) cine ți-a trântit (?!) meciul cu Vaslui (din trecut), ori dacă vei face nuntă (cu strigare!) după fiecare victorie și parastas (cu cântece de jale!) după fiecare înfrângere suferită (acasă sau în deplasare, nu contează!), ei bine, dragă Felipe, dacă nu vei face nimic din ceea ce a făcut Dragu cu fotbalul călărășean (vreme de 8 ani de zile!), eu îți garantez că vom vedea handbal adevărat, de primă ligă, în Polivalenta noastră locală, încă mulți ani de-acum încolo.

Revenind la primele 3 meciuri, dă-mi voie să-ți mai spun că, deși în primul joc am produs o surpriză imensă învingând echipa campioană (a ultimului deceniu!), HCM Constanța a părut debusolată complet de atmosfera eterogenă de la Călărași. Cu griji financiare imense, constănțenii au venit la jocul cu AHC Dunărea 2014 exact ca un elev corigent care, deși profesoara iese din clasă în timpul testului, nu are de unde copia răspunsurile! De altfel, la nici o săptămână distanță, jucând pentru accederea în grupele Ligii Campionilor, handbaliștii lui Ali Nurhan (alt Turc, fost coleg la „Comerțul”, cu Omer) și Zvonko Sundovski (se poartă stranierii; dar românașii noștri pe unde mai sunt?) au capotat lamentabil (scor 25-34) în fața turcilor (adevărați) de la Beșiktaș Istanbul – care s-au calificat în premieră în Ligă! – semn că boala este gravă în handbalul constănțean. Iar dacă mai adăugăm că și Marius Sadoveac (20 de șuturi, vreo 8 goluri cu noi) a plecat apoi de la echipă, ne dăm lesne seama că primul meci al alor noștri în Liga Națională n-a fost chiar un derby…

Ce mai trebuie, dragă Felipe, reținut din lumea handbalistică (eterogenă, ofticoasă, pasională, uneori chiar perversă; exact ca la fotbal) călărășeană este că, până acum, a fost meritul lui Sabin Dacău (fostul antrenor; poate că ar trebui să fie și el invitat la Zilele Municipiului Călărași, urcat pe-o scenă și felicitat pentru tot (efortul) făcut!) iar de aici încolo, după cele 3 etape scurse, vorbim de profesionalismul Turcului, pe care-l așteptăm la rampă. Adică vrem să vedem apărare agresivă și în sistemul 6-0, și (mai ales) în 4-2, cu contraatacuri tăioase purtate atât de extreme, cât și de apărători axați doar pe faza defensivă. Vrem să vedem interii că aruncă (mai des) la poartă și pivoții că le creează blocaje, paravane sau culoare eficiente, ei înșiși transformându-se în adevărați golgheteri (dacă fazele o cer!). Dorim să-l vedem pe Săulescu apărându-se la pivotul advers cu spatele și pe Șania trecând meci de meci de bariera celor (doar) 4-5 goluri marcate din acțiune. Nu în ultimul rând sperăm să vedem mai mulți foști juniori călărășeni evoluând cu mult elan la echipa de seniori finanțată din banii publici călărășeni. Ce zici, dragă Felipe, crezi că se poate? Dar tu, Turcule?

Cu simpatie, te salută si de această dată, prof. Țuțuianu Mirel-Daniel, fost Primar al mun. Călărași, observator atent și (de cele mai multe ori) chiar pertinent al vieții publice și politice călărășene (sportive, y compris).

P.S. Nu uita, nicicând, scorul de la europarlamentare – dragă Felipe – 34% PSD + UNPR + PC la 20% PNL (cu tine pe funcție și pe toate bannerele) + 8% PDL. Și asta, atenție, doar în municipiul Călărași! Îți dai seama ce-o să fie la prezidențiale? Hai, pa!

 

 

 

prof. Țuțuianu Mirel-Daniel


There is no ads to display, Please add some

About The Author