Două persoane, muşcate de căpuşe
Please enter banners and links.
În lunile martie şi aprilie, un copil în vârstă de cinci ani şi o persoană de 58 de ani au fost muşcaţi de căpuşe, în momentul de faţă aceştia aflându-se în investigaţii medicale, pentru a afla dacă riscă să se îmbolnăvească în urma înţepăturilor. Potrivit medicului primar epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică ( DSP) Călăraşi, Camelia Truică, în anotimpul cald, căpuşele îşi fac apariţia în iarbă, vegetaţie. „Vara sunt mai multe părţi descoperite ale corpului şi riscul este când se merge la pădure sau când se merge în parc. Atunci ne expunem, pentru că ele ajung pe iarbă, pe vegetaţie, de la animalele căpuşate şi noi avem părţi descoperite şi ne mai şi jucăm cu animalele, copiii se mai joacă şi prin iarbă, iar atunci există riscul de a fi muşcaţi de căpuşe.”, spune aceasta. Cauzele apariţiei căpuşelor sunt următoarele: schimbarea climatică şi „ înmulţirea maidanezilor”, aşa cum spune Camelia Truică.
Căpuşele pot cauza îmbolnăviri severe
Muşcăturile de căpuşe sunt foarte periculoase şi pot cauza diverse boli, printre care şi boala Lyme, care este supranumită „ boala cu 1000 de feţe”, din cauză că are foarte multe simptome, ce sunt asemănătoare cu alte boli. Această boală se manifestă prin pete pe corp, febră, transpiraţie, dureri musculare şi tendoane, dureri de cap, tulburări de somn, stări de amorţeală la nivelul membrelor, etc. Potrivit informaţiilor furnizate de către medicul primar epidemiolog al DSP Călăraşi, în anul 2011, o persoană a fost diagnosticată cu boala Lyme, însă a fost depistată la timp şi tratată. Maladia Lyme este asemănătoare cu gripa, cu dureri mari de cap sau cu greţuri şi vărsături. Dacă este depistată la timp, boala poate fi tratată cu ajutorul antibioticelor pe o perioada de o lună de zile, aşa cum este şi cazul persoanei muşcate în anul anterior, care s-a tratat cu antibiotice.
Muşcătura de căpuşă poate duce la paralizie
Deşi este o complicaţie destul de rar întâlnită, înţepătura căpuşei poate duce la paralizie, în special dacă este găsită la baza capului, în apropierea coloanei sau a măduvei spinale.
Cum să ne ferim de căpuşe
Pentru a evita muşcătura acestor periculoase insecte, trebuie să evităm zonele de pădure şi spaţiile cu iarbă, deoarece în aceste locuri căpuşele sunt prezente în număr foarte mare, de asemenea trebuie să ne spălăm regulat pe mâini. Înainte să ieşim din casă este bine să utilizăm o cremă sau un spray împotriva insectelor, care le va ţine la distanţă. Totodată este indicat ca toate persoanele să poarte haine care să acopere pielea în întregime pentru a evita orice risc de muşcătură. De îndată ce se constată muşcătura, persoana trebuie să apeleze în cel mai scurt timp la un cabinet medical pentru a fi investigată şi tratată la timp, astfel încât să nu existe o evoluţie spre rău.
Copiii sunt mai expuşi la muşcăturile de căpuşe
Copiii sunt extrem de expuşi muşcăturilor de căpuşe, pentru că aceştia ies tot timpul în spaţiile verzi sau la locurile de joacă, acolo unde sunt şi insectele. Medicul primar epidemiolog, Camelia Truică recomandă să fim atenţi cu copiii deoarece aceştia sunt mai expuşi decât adulţii. Aşadar, micuţii trebuie îmbrăcaţi în haine de culoare deschisă pentru a observa cu uşurinţă prezenţa căpuşelor şi desigur, pentru a le îndepărta rapid.
Pentru că ne apropiem de sezonul cald, căpuşele se vor înmulţi cu siguranţă. În judeţul Călăraşi nu sunt deocamdată situaţii grave şi să sperăm că nici nu vor exista astfel de probleme.
There is no ads to display, Please add some