Din neglijenţa primarului – Gunoaiele au invadat comuna Perişoru
Please enter banners and links.
După anul 1989 o mare problemă a satului românesc a fost scăderea dramatică a efectivelor de animale, ce altădată asigurau supravieţuirea familiilor din mediul rural. Chiar dacă pământul era al statului, adică al nimănui, gospodarii aveau oarece orătănii prin curte, de care nu se puteau despărţi în ciuda opreliştilor. După instaurarea noului regim, dispariţia islazurilor şi lipsa de sprijin a statului pentru micile ferme au dus în unele comune la scăderea dramatică a efectivelor de animale. Dar, în altele, s-ar spune că acest lucru nu s-a petrecut, acolo unde gospodarii au rămas gospodari. Una din localităţile judeţului ce se încadrează în această ultimă categorie este Perişoru. Nu am efectuat niciun recensământ al animalelor, dar îţi poţi da seama după ce există la marginea satului. Dar nu ar trebui să existe: gunoi de grajd. Oamenii n-au nicio vină, căci nu au unde să-l depoziteze.
Gunoaie cât cuprinde, la care se uită nepăsător primarul
Faptul că locuitorii din Perişoru au animale este un lucru bun, dovedeşte că sunt oameni harnici. Că nu au unde să-şi depoziteze gunoiul este o altă poveste. De care ar fi trebuit să se ocupe primarul localităţii, care dovedeşte că nu se ridică la nivelul gospodarilor de acolo. La marginea satului, pe un teren viran, cât vezi cu ochii, sunt numai gunoaie de tot felul. Nu există nici cea mai mică urmă că ar fi existat vreo preocupare din partea primăriei ca el să fie depozitat în condiţii normale şi legale. Doar câinii îşi mai fac veacul pe acolo, în căutarea vreunor stârvuri. Mirosurile se simt deja în Perişoru şi, evident, oamenii sunt deranjaţi. Deşi primarul Tudorel Damian ştia de mai mult timp că nu se mai pot arunca gunoaie pe te miri unde nu a ridicat niciun pai de jos. Ba, din contră.
Uite rampa, nu e rampa, dar gunoiul e tot acolo
De la jumătatea anului trecut, conform normelor europene, gunoiul de grajd trebuie depozitat în rampe ecologice ce trebuie autorizate. Acest lucru se ştia mai de mult, iar unii primari şi-au luat măsuri. Comunele Vâlcelele, Independenţa, Al. Odobescu, Cuza Vodă, Grădiştea, etc. şi-au construit rampă de gunoi de grajd cu fonduri europene. La Perişoru, timpul parcă a stat în loc. Pentru primar. Căci unii consilieri au avut iniţiativă de a construi cu bani din bugetul propriu o rampă corespunzătoare, iar în bugetul pe acest an au fost “prinşi” 4 miliarde lei vechi. Consilierul local Luca Mihai ne spunea că aceşti bani au fost votaţi, numai că în procesul-verbal al şedinţei a apărut că nu s-a votat aşa ceva. Primarul a explicat că secretarul comunei a înţeles altceva, numai că aruncarea pisicii dintr-o parte în alta nu-i face cinste. Cert este că o parte din bani au fost luaţi pentru plata asistenţilor persoanelor cu handicap, la care primarul rămăsese dator tot din prostia sa, atunci când anul trecut a pierdut pur şi simplu 2,3 miliarde lei vechi, de care comunitatea avea nevoie. Chiar şi aşa, ne spune Luca Mihai, mai sunt bani în buget cu care se poate începe construirea unei rampe ecologice, numai că primarul… se încăpăţânează. De fapt, ne spun mai mulţi locuitori din Perişoru, asta e trăsătura lui de caracter de când i s-a urcat puterea la cap.
Primăria, şi cu gunoiul la uşă şi bună de plată
Depozitarea gunoiului de grajd în condiţii necorespunzătoare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, ne spune comisarul şef al Gărzii de Mediu, Rareş Ionesu. Amenda poate merge şi până la 150 milioane lei vechi, dar pe care va trebui să o suporte tot bugetul local. Legislaţia nu permite ca celui vinovat să i se aplice amenda, în speţă primarului, pentru a o plăti din buzunarul său. Cu toate acestea, consiliul local se poate îndrepta împotriva sa pentru a-şi recupera banii. Nu sunt cu nimic vinovaţi oamenii din Perişoru că primarul lor este delăsător, nu se gospodăreşte şi, pe deasupra, mai pierde şi banii pe care-i dă Guvernul. Asta n-am mai auzit! Chiar e singurul din judeţ şi merită o statuie. Pentru prostie!
There is no ads to display, Please add some