Din 2013 avem BAC profesional

Please enter banners and links.

– acesta se adresează elevilor care nu merg la facultate

Senatul a adoptat luni proiectul de lege privind bacalaureatul profesional propus de Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Aşadar, elevii care sunt acum clasa a XII-a vor putea opta pentru bacalaureatul profesional, care permite acestora să intre pe piaţa muncii sau vor putea alege bacalaureatul naţional, cel cu care ne-am obişnuit până acum.
Elevii care promovează bacalaureatul naţional vor merge mai departe la facultate, în schimb dacă aleg bacalaureatul profesional, absolvenţii de liceu vor intra pe piaţa muncii. Potrivit proiectului de lege absolvenţii de liceu care susţin şi promovează bacalaureatul profesional, vor primi o diplomă de baclaureat profesional, care le va da dreptul de acces pe piaţa muncii, însă în învăţământul superior nu vor putea avea acces decât dacă se vor hotărî să susţină examenul de bacalaureat naţional. Conform legii, bacalaureatul profesional nu schimbă programa pe care toţi elevii de liceu o parcurg, iar probele de examen vor fi situate înainte probelor scrise de la bacalaureatul naţional. Orice elev, din orice liceu, poate susţine acest nou tip de bacalaureat, indiferent de profil, deoarece disciplina de educaţie antreprenorială este cerută la acesta, iar materia este parcursă de către toţi elevii. Pentru bacalaureatul profesional, elevii vor susţine două probe, acestea constând într-un proiect şi o probă pratică, dar şi o lucrare scrisă la educaţie antreprenorială. De menţionat este faptul că probele de competenţe sunt identice cu cele de la bacalaureatul naţional. Potrivit inspectorului şcolar adjunct al ISJ Călăraşi, Eufrosina Amza, acest bacalaureat profesional se potriveşte perfect absolvenţilor care nu doresc să continue studiile şi să intre pe piaţa muncii imediat după terminarea liceului.
În cazul în care elevul care susţine bacalaureatul profesional doreşte să continue studiile şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după una sau dou sesiuni de bacalaureat, acesta poate susţine probele scrise ale examenului de bacalaureat naţional, iar după aceea poate continua studiile.
Metodologia pentru bacalureatul profesional este gata şi urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. 


There is no ads to display, Please add some