Deputat Constantin Bîrcă : “Incompetența distruge orice speranță!”

Please enter banners and links.

DECLARAŢIE POLITICĂ

Titlul declaraţiei politice: : Incompetența distruge orice speranță!

Domnule Președinte de Ședință

Doamnelor și domnilor deputați,

Românii și-au pus mari speranțe în fondurile europene în valoare de 40 de miliarde alocate prin programul de reziliență după COVID.

Din păcate, Comisia Europeană a avut o serie de obiecții față de proiectele prezentate de oficialii noștri. Au fost respinse mai multe proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență, printre care fondurile pentru sistemul de irigații.

Comisia Europeană a constatat că proiectele din domeniul irigațiilor se bazează pe o tehnologie depășită, bazată pe un consum intensiv de energie, prejudiciază  mediul, afectează biodiversitatea, epuizează resursele de apă.

Justificările ministrului Oros sunt de-a dreptul hilare! ”Nu e totul pierdut. Vom aduce precizări că ceea ce vrem noi să facem nu dăunează semnificativ. Fiecare țară din zonă trebuie să aibă o strategie de gestionare a apei. De aceea, anul trecut, când am găsit această oportunitate a Planului Național de Redresare și Reziliență, primul proiect la care m-am gândit a fost legat de infrastructura care gestionează apa în mod durabil și responsabil. Eu sunt în continuare convins că trebuie să avem un proiect de țară privind strategia de gestionare a apei și că acest lucru se poate finanța și prin PNRR.

Din această declarație se poate trage concluzia că în acest guvern ministerele sunt entități separate, nu conlucrează agricultura cu mediul, apele sau fondurile europene. Strategiile sectoriale sunt deocamdată la nivel de “gânduri” deși a trecut un an de când anti-guvernează!

Ca o completare a ironiei vine declarația Vicepremierului Barna, potrivit căruia, “pentru irigații vor fi alocate fonduri din bugetul național sau din fondurile structurale pe agricultură!” Când, și din ce capitol bugetar nu se specifică.

Un aspect esențial îl constituie și termenul proiectului PNRR, care va fi supus aprobării Comisiei Europene.

Guvernanții au transmis public că „o formă consolidată” va fi realizată până la jumătatea lunii mai, deși termenul inițial era în aprilie. Ne aflăm la scadență, dar totul plutește în mister. Atât conținutul cât și calendarul României.

Partidul Social Democrat își reafirmă poziția de susținere a unui Plan Național al României bazat pe dialog, competență și profesionalism, eliminând respingerea din nou a unui plan politizat cu finanțări distribuite pe criterii politice în interiorul Guvernului.

Vă mulțumesc,

DEPUTAT

Constantin BÎRCĂ

Circumscripţia electorală nr.12 – Călărași

 


There is no ads to display, Please add some

About The Author