DECLARAŢIE POLITICĂ deputat Constantin Bîrcă

Please enter banners and links.

Guvernul dă o nouă lovitură copiilor!

Se intenționează tăierea ajutoarelor  pentru plata creșei și a grădiniței”

 

Românii nu uită promisiunile sforăitoare ale actualilor guvernanți din campania electorală: ”Nu vom afecta drepturi câștigate, nu vom reduce salarii sau indemnizații!” 

Nu a trecut mult timp și realitățile demonstrează fără dubii că minciuna are picioare scurte!

O propunere supusă dezbaterii publice de Ministerul Finanțelor îi îngrijorează pe părinți stârnind un val de nemulţumire – statul a hotărât să suspende plata celor 1.500 de lei pentru creşă şi grădiniţă.

Părinţii care au copii de până în 6 ani ar fi trebuit să primească 1.500 de lei lunar pentru plata creşei sau a grădiniţei.

Măsura a fost suspendată la 5 luni după adoptare! Guvernul şi-a dat seama că nu are bani, lucru pe care aparent nu a reuşit să-l anticipeze înainte de campania electorală, când a lansat aceste promisiuni transpuse în lege.

Suma de 1.500 de lei ar fi trebuit acordată lunar pentru plata creşei şi a grădiniţei. Banii ar fi ajuns la părinți prin intermediul angajatorului care ulterior îşi recupera sumele din impozitele plătite. Dar, Ministerul de Finanţe constată  că pierde prea mulți bani şi copiii nu merită această facilitate!

La 5 luni după publicarea legii în Monitorul Oficial, Executivul s-a răzgândit după ce Ministerul de Finanţe a constatat că o astfel de facilitate ar costa statul 4,5 miliarde lei.

Argumentația decidenților denotă mult cinism: ”Conform estimărilor ulterioare ale Ministerului Finanţelor, mecanismul actual de scădere a plafonului fiscal de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil din impozitul pe profit datorat poate genera, la nivelul anual, un impact estimat asupra veniturilor bugetare de 4,5 miliarde lei, ceea ce ar presupune o creştere a deficitului bugetar cu 0,4 puncte procentuale, cu impact atât din perspectiva spaţiului fiscal restrâns determinat de măsurile curente de susţinere şi stimulare economicã pe fondul pandemiei Covid-19, cât şi din perspectiva procedurii de deficit excesiv în care se află România, ajustarea fiscal-bugetară fiind o condiţie necesară pentru accesarea fondurilor alocate ţării noastre din Mecanismul pentru Redresare si Rezilienţã.  

Jalnic – 0,4 puncte procentuale reprezintă grija guvernanților pentru copii.

Ca o ironie a sorții  apare  și mențiunea că “Măsura se suspendă de la 1 aprilie până la 31 decembrie 2022” deci, pentru primele 3 luni ale anului legea dispune şi aduce efecte, ulterior NU!

Aroganța este completată de informarea că “Ministerul Finanţelor lansează un apel la dialog deschis către reprezentanţii Senatului României şi ai Camerei Deputaţilor şi îşi exprimã disponibilitatea de a oferi asistenţă în vederea rectificării prevederilor Legii nr. 239/2020, astfel încât aceasta să fie clară, echitabilă şi aplicabilă.”

Nu, Domnilor guvernanți, parlamentarii de bună-credință nu au nevoie de “asistența dvs.” specializată pe dezastru economic. Avem nevoie de respectarea legislației și a promisiunilor și în mod special a măsurilor sociale.

Dacă măsurile Guvernului se înscriu pe linia disprețului față de cetățeni alături de  înghețarea salariilor bugetarilor sau eliminarea voucherelor de vacanță este cazul să reflectați la faptul că acești copii, privați de ajutoare, sunt cei care vor trebui să achite la timpul lor sumele imense pe care le împrumutați zilnic – pe 30 de ani!

DEPUTAT

Constantin BÎRCĂ


There is no ads to display, Please add some