Declarație deputat Constantin Bîrcă :”Apa subterană – cum facem vizibil invizibilul”

Please enter banners and links.

12.07.2022

Anul acesta se aniversează 30 de ani de la instituirea Zilei Mondiale a Apei. Decizia desfăşurării acestui eveniment la nivel internaţional a fost luată în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare de la Rio de Janeiro, în 1992.

Tema aleasă de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Ziua Mondială a Apei 2022 este: "Apa subterană – cum facem vizibil invizibilul" şi are ca scop stimularea interesului şi responsabilităţii faţă de consumul şi păstrarea acestei inestimabile resurse.

Mesajul general al temei din acest an constă în aceea că explorarea, protejarea şi utilizarea durabilă a apelor subterane vor fi esenţiale pentru supravieţuirea şi adaptarea la schimbările climatice şi pentru satisfacerea nevoilor populaţiei.

Apa este cea mai importantă resursă a vieţii. Deşi apele subterane nu sunt vizibile, ele reprezintă o componentă esenţială a resurselor hidro.

Peste 95% din apele dulci ale planetei, cu excepţia gheţarilor şi a calotelor glaciare, sunt subterane. Potrivit analizei efectuate de Sistemul Informaţional al Apei pentru Europa, apele subterane reprezintă o sursă esenţială de apă potabilă, fiind folosite de trei din patru cetăţeni ai Uniunii Europene.

Gestionarea cantitativă şi calitativă a resurselor de apă subterane se impune a fi unul din obiectivele principale ale activităţii de gospodărire a apelor.

Abordarea cu competenţă a gestiunii apelor subterane va amplifica rolul acestora în sistemele de apă şi canalizare, agricultură, industrie, ecosisteme şi adaptarea la schimbările climatice.

Menţinerea acestei resurse şi protejarea sa sunt esenţiale şi pentru ecosistemele acvatice de suprafaţă. Apele subterane asigură debitul de bază constant, al râurilor.

Poluarea apelor subterane este o problemă importantă şi gravă, pentru că recuperarea unui mediu compromis poate dura decenii sau chiar secole.

Ziua Mondială a Apei este o zi care subliniază necesitatea accesului universal la apă sigură şi curată, promovând, de asemenea, gestionarea durabilă a resurselor de apă dulce şi reducerea poluării ei.

Tema anului 2022 pentru Ziua Mondială a Apei are ca scop atenţionarea asupra resurselor de apă ascunse care au fost întotdeauna extrem de importante, dar nu pe deplin recunoscute în elaborarea politicilor de dezvoltare durabilă.


There is no ads to display, Please add some

About The Author