Cum să devii asistent maternal

Please enter banners and links.

Cei care doresc să devină asistenţi maternali trebuie să urmeze cursuri care sunt organizate de către Direcţia Generală şi Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului Călăraşi, la final eliberându-se un atesat, care, potrivit legislaţiei este valabil pe o perioadă de trei ani. Potrivit directorului DGASPC Călăraşi, Mihai Roibu, de asistenţi maternali a fost şi va fi nevoie în continuare deoarece unii dintre aceştia ies la pensie, copiii se reintegrează în familii, alţii intră în sistem, însă chiar dacă aceşti asistenţi sunt necesari, nu se pot face angajarări deoarece posturile în instituţiile publice sunt blocate.

Acte necesare

Persoanele care doresc să fie asistenţi maternali trebuie să depună o cerere la sediul DGASPC Călăraşi, iar în baza acestei cereri încep evaluările. Pe lângă această cerere de evaluare mai sunt necesare copiile după actele doveditoare ale unui venit, copie după actele locuinţei, pentru a se face dovada că eşti proprietar, fişa medicală eliberată de medicul de familie, din care să reiasă că persoana care solicită să devină asistent maternal este sănătoasă şi nu are boli transmisibile, un test psihologic. După ce se încheie evaluarea , iar asistentul maternal este atestat, la angajare mai repetă un test psihologic la un cabinet autorizat. Această evaluare cuprinde mai multe etape, şi anume, condiţiile sociale şi de locuit, studii minime, o evaluare medicală în ceea ce priveşte sănătatea persoanei care doreşte evaluarea, dar şi a familiei cu care locuieşte. Mihai Roibu spune că această evaluare nu are un anumit termen, dar în general, aceasta durează 30-35 de zile, în acest timp fiind parcurse toate etapele menţionate anterior. Asistenţii care locuiesc la casă sunt mai agreaţi de către direcţia petru protecţia copilului, deoarece spaţiul este mai mare, iar copilul se poate recrea, aceasta fiind o altă condiţie a evaluării în programul copilului. „Dacă cineva a obţinut un atestat, dar nu avem copii abandonaţi sau nu există pe o perioadă de timp niciun copil care să intre în sistem, asistentul maternal stă cu atestatul, care este valabil trei ani , după care se reatestează sau se prelungeşte valabilitatea, dar de regulă se merge pe reatestare.”. a menţionat Mihai Roibu.

Ce se învaţă în timpul evaluării

Cei care doresc să devină asistenţi maternali trebuie să aibă un minim de cunosştinţe generale, pentru că sunt unele lucruri care sunt deja ştiute de adult, astfel că pe parcursul acestei evaluări acesta primeşte informaţii legate de standardul după care se creşte un copil, modul în care trebuie să facă raportările faţă de direcţiile lunare şi decontările de cheltuieli, controale medicale periodice, înscrierea copilului la medicul de familie, etc.

Sunt persoane care au depus cereri

Există persoane care de foarte mult timp au cereri depuse pentru a se atesta ca asistenţi maternali, dar acestea trebuie să îşi reactualizeze cererea dacă doreşte să îşi menţină solicitarea. “ Avem posturi vacante destule, cred că la nivel de instituţie sunt peste 70 de posturi, însă pentru asistenţi maternali cred că mai mult de zece nu sunt, pentru că doar ce au ieşit la pensie.”,a mai adăugat directorul DGASPC. Se speră ca posturile să fie deblocate pentru a se putea face angajări.
 


There is no ads to display, Please add some