Constantin Bîrcă – declaraţie politică intitulată “Aderarea României la Uniunea Europeană – un câştig cert pentru agricultură”

Please enter banners and links.

10.08.2022

În cea de-a doua zi de Paşte, pe 25 aprilie, s-au împlinit 17 ani de când România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. Eforturile noastre politice, începute în 1993, prin Semnarea Acordului de Asociere, şi finalizate la 1 ianuarie 2007, prin oficializarea statutului de membru cu drepturi depline, au meritat fără doar şi poate.

Opţiunea europeană a fost o alegere politică strategică. Beneficiile economice sunt clare şi nu pot fi contestate, pentru că se bazează pe cifre, nu pe impresii sau opinii subiective. Mă voi referi la domeniul meu de expertiză – agricultura.

Mi-am construit cariera profesională în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Tocmai de aceea ştiu câte eforturi s-au făcut pentru ca România să-şi diversifice domeniile de intervenţie şi să reuşească să absoarbă cât mai multe dintre subvenţiile provenite din fonduri europene.

La sfârşitul anului 2021, puţin peste 3 miliarde de euro au fost inseraţi doar în agricultura românească, din bugetul Uniunii Europene. Suma reprezintă şi plăţi directe către agricultori şi investiţii directe. Dacă mă refer doar la judeţul pe care îl reprezint, Călăraşi, în acelaşi an, din Fondul European de Garantare Agricolă şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală au intrat peste 70 de milioane de euro. De aceşti bani beneficiază crescătorii de animale, agricultura ecologică, culturile, terenurile agricole şi alte tipuri de fermieri care se încadrează în schemele de ajutor.

Este evident că în relaţiile României cu Uniunea Europeană nu totul este perfect, dar totul este perfectibil. De aceea, trebuie să continuăm să absorbim cât mai mulţi bani europeni în Călăraşi pentru agricultură. Să dezvoltăm şi să modernizăm cât mai mult investiţiile fermierilor noştri.

Ambele sunt obiective realiste pe care nu avem voie să le ratăm. Bugetul Uniunii Europene este un pilon extraordinar pentru agricultura românească şi trebuie să beneficiem cât mai mult de această oportunitate.

Mulţumesc.

Constantin Bîrcă, deputat al PSD, Călăraşi.


There is no ads to display, Please add some

About The Author