Constantin Bîrcă : “Bumerangul dispariției voucherelor de vacanță!“
Please enter banners and links.
DECLARAŢIE POLITICĂ în CAMERA DEPUTAȚILOR
În ședința din 18 februarie 2021 Guvernul a anunțat că renunță la voucherele de vacanță pentru bugetari.
Este o lovitură grea atât asupra bugetarilor dar și asupra întregului sector HORECA și implicit asupra economiei.
2020 a fost un an plin de încercări şi provocări în istoria turismului românesc. În totală lipsă de predictibilitate, industria turistică s-a confruntat cu lipsa unor măsuri coerente.
Hotelierii și agențiile anunță primele efecte negative ale dispariției voucherelor de vacanță. Un studiu realizat de ASE București arată că: “Un leu investit în voucherele de vacanță generează 0,51 lei la PIB-ul României”.
Contribuţia directă la PIB a sectorului HoReCa este de 2,79%, iar cea totală este de 5,4%.
Argumentele “străvezii” ale decidenților sunt contrazise de realitate.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism a dat publicității numărul de vouchere care au rămas nefolosite în 2020 și pot fi utilizate în acest an. În 2019 plus primele zece luni ale lui 2020, au fost emise tichete de vacanță în valoare totală de 2,7 miliarde de lei. Din acest total, până în prezent au fost consumate vouchere de vacanță în valoare de 2,15 miliarde de lei, deci, din 77,5% emise, 22,5% dintre tichete mai sunt utilizabile pentru acest an. Astfel încat nu mai sunt atât de multe vouchere de vacanță acordate, așa cum susțin oficialii.
Efectele pandemiei asupra turismului românesc sunt reflectate de Statistică. Astfel, numărul sosirilor a scăzut cu 50,6% pe total în primele nouă luni ale anului 2020. Totodată, numărul de sosiri ale turiştilor români au înregistrat o scădere cu 42,8%, iar cel al turiştilor străini o scădere cu 81,3%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Rezultă, în consecință că industria turismului a fost ramura cea mai grav afectată. În loc de măsuri stimulative, Guvernul adoptă “măsuri represive”.
Potrivit unui studiu efectuat de Academia de Studii Economice (ASE) și Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET), voucherele de vacanță asigură creșterea activității economice și crearea de locuri de muncă prin stimularea consumului și a ofertei interne.
Voucherele asigură creșterea încasărilor bugetare prin: veniturile fiscale aferente activității economice și a locurilor de muncă generate, care depășesc facilitățile fiscal, reducerea economiei subterane prin descurajarea muncii la negru și reducerea evaziunii fiscale.
Fiecare leu investit în voucherele de vacanță generează 0,51 lei la produsul intern brut al României, iar la fiecare 64.359 de lei direcționați pentru voucherele de vacanță se creează și se menține un loc de muncă.
În consecință, ținând cont de argumentele expuse, se impune, de urgență, revizuirea acestei Ordonanțe și abordarea de măsuri constructive destinate creșterii activității economice și crearea de locuri de muncă prin stimularea consumului și a ofertei interne în turism.
Vă mulțumesc,
DEPUTAT
Constantin BÎRCĂ
There is no ads to display, Please add some