Conform Curții de Conturi, – Demnitarii consiliului județean și-au tras spor pentru “condiţii periculoase şi vătămătoare”

Please enter banners and links.

IMG_1999– Gurluii din Belciugatele au fost prinși cu ocaua mică de combustibil

Meseria de politician, ce deține funcții importante în administrația locală, pe lângă faptul că este una bănoasă este și extrem de solicitantă. Nu numai atât. Este și periculoasă, mai ales dacă politicianul nu-și îndeplinește promisiunile electorale, astfel că mersul pe stradă poate duce la vătămări. Nu știm dacă psihice sau chiar fizice. Cam asta reiese din raportul Curții de Conturi, ce a efectuat auditul pe anul 2012 la, onor, consiliul nostru județean, găsind “personalul care ocupă funcţii de demnitate publică i-a fost acordat nelegal sporul pentru condiţii periculoase şi vătămătoare în procent de 10%”, în speță demnitarii noștri au băgat în buzunar un plus de 25.000 lei. Prejudiciu, după cum se exprimă Curtea de Conturi, bani care vor trebui returnați. Chiar că nu au dreptate. Cât de periculos este să stai cu ochii pe licitații să se desfășoare corect, căci altfel ele pot deveni vătămătoare. Pe lângă această sumă cea de 1000 lei imputată celui ce a făcut o deplasare în străinătate și a cheltuit mai mult decât prevedea diurna legală chiar că este un mizilic. Nici angajații instituției nu au fost uitați, ei primind nemeritat în perioada 2011-2013 suma de 17.000 lei, bani ce vor trebui și ei returnați. Și pe la execuția unor lucrări s-au găsit ceva nereguli, căci doar cine nu muncește nu greșește:” suma de 11 mii lei a fost achitată nelegal către SC Confort SA, urmare a faptului că pentru calculul contribuţiilor datorate BASS de către angajator, executantul nu a aplicat cotele de manoperă legal aprobate pentru anul 2012, iar suma de 35 mii lei a fost achitată nelegal către SC Drumuri şi Poduri SA Călăraşi, urmare a faptului că pentru calculul cheltuielilor indirecte, în devizele ofertă s-a aplicat un procent de 12% , faţă de 10%”. Nici Direcția de protecția copilului nu s-a lăsat mai prejos. A acordat indemnizații de handicap în sumă de 397.000 lei dar, vai, persoanele cu pricina aveau treabă prin cimitir.

O altă instituție din subordinea consiliului județean ce are bani de la buget de nu știe ce să facă cu ei este Centrul Medico-Social. După cum ne spune Curtea de Conturi “Entitatea a achiziţionat un autoturism în valoare de 149 mii lei(…), contrar prevederilor O.G. nr. 80/2001 care interzice autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, să achiziţioneze autoturisme, cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cmc şi al căror preţ nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 18.000 euro, inclusiv TVA”. Măi, entitate, ce-ți mai place luxul! Acum, din tot acest control nu putea lipsi Belgiugate, unde tronează prietenii noștri Gurluii. Ba, chiar i-am căutat cu acul, să vedem ce zice de ei. După cum ne așteptam i-a prins cu ocaua mică. De fapt, cu motorină și benzină cumpărată la greu, când primăria nici nu avea mașină. Noi am scris atunci despre matrapazlâcuri, însă Gabriel Gurlui, pe atunci primar interimar, țipa ca din gură de șarpe că suntem tendențioși. La fel cu e și Curtea de Conturi, putem spune noi acum. Astfel, “în anul 2012 (deşi entitatea nu deţine autovehicule în stare de funcţionare), s-au achiziţionat carburanţi (benzina şi motorină) fără documente justificative necesarului de carburanţi (referate, note de fundamentare s.a.) şi s-a efectuat plata fără documente justificative privind intrarea în gestiune (avize de expediere, note de intrare recepţie s.a.)”. Prejudiciul? 49.000 lei! În plus, ne spune Curtea de Conturi ”încasările din data de 11.12.2012, în sumă totală de 19 mii lei, conform cecului nr. 0155216 eliberat d-lui Neagu Costel, nu se regăsesc înregistrate în Registrul de casa nr. 223 din data de 11.12.2012, deşi sub semnătura d-lui Răducanu Ion Ghiocel se face menţiunea: „Verificat. Soldul casei corespunde cu numerarul existent în casierie. Statele de plată s-au prezentat spre verificare în timpul auditului, dar nu s-au prezentat şi documentele justificative cheltuielilor de deplasare (ordine de deplasare)”. Nașpa Ghiocele! Vrei să te ofilești pentru măgăriile altora?

Nu doar aceste “entități” au călcat strâmb, căci se știe, banul e ochiul dracului, iar cel public este cheltuit fără milă. Fără milă! La nivelul întregului județ, la administrațiile locale, s-au constatat abateri de 40 milioane RON, mai mult decât o căruță de bani, din care 1,8 mil. lei puteau fi venituri obținute în plus, 3 mil., prejudicii și 35 mil. abateri financiar-contabile, adică bani cheltuiți aiurea. Păi, cu atâția bani pe mână mai poate cineva spune că nu e periculoasă și vătămătoare meseria de politician în administrație?

 


There is no ads to display, Please add some