Bombă ecologică lângă localităţile Olteniţa şi Ulmeni

Please enter banners and links.

Decebal Mihalache

 

Pe 100 de hectare între Oltenița și Ulmeni sunt aruncate zilnic aproape 1500 de tone de deșeuri de toate felurile, direct pe pământ, fără nicio jenă, activitatea nefiind deranjată de nicio autoritate a statului. Asta în ciuda faptului că România s-a angajat ca deșeurile menajere să fie colectate selectiv, tratate, reciclate și depozitate în gropi de gunoi în condiții stricte. Gunoiul de acolo provine în special din municipiul București, dar și din Giurgiu, suprafață așa zisei gropi fiind un adevărat focar de infecție. Deputatul Dumitru Coarnă a atras atenția că acolo este o adevărată bombă ecologică, prezența unor metale fiind depășită de multe ori prin măsurători, iar apa pe care o beau cei din Ulmeni nu mai este potabilă. Coarnă a avut și o intervenție în Parlament, unde a atras atenția asupra situației dezastruoase de acolo, dar până acum spune că nu a primit niciun răspuns încurajator de la instituțiile statului. Și vorbim despre sănătatea publică a cetățenilor, garantată de legile statului român.

“Se pare că un grup de interese transportă gunoaiele produse de bucureşteni, le ard sau le îngroapă în apropierea localităţilor Olteniţa şi Ulmeni, sub masca unor operaţiuni de sortare, generând consecinţe nocive pentru localnici. Primăria Municipiului Bucureşti, deţinătoarea legală a deşeurilor produse de cetăţeni, trimite gunoaiele aflate în proprietatea sa la o groapă ilegală, producând un dezastru ecologic fără precedent, o contaminare ireversibilă a zonei şi o poluare permanentă a fluviului Dunărea”, a susţinut deputatul PSD. “Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, instituţia statului care are misiunea să protejeze cetăţenii şi populaţia de efectele nocive ale factorilor de mediu, a procedat la reautorizarea ilegală a gropii de gunoi de la Ulmeni Călăraşi, închisă în urmă cu opt luni.

Groapa de la Ulmeni Călăraşi, devenită într-un an cea mai mare groapă ilegală de gunoi din Europa, a ajuns deja un ecosistem în sine, cu faună constând în şobolani, gândaci, câini sălbăticiţi care atacă gospodăriile şi stoluri uriaşe de pescăruşi, iar toate acestea se întâmplă chiar în Câmpia Dunării, într-o zonă naturală protejată a României”, a declarant Dumitru Coarnă în Parlament.

Aparent lucrurile par legale din punct de vedere al documentelor. Conform acestora transportatorii dețin contracte pentru a duce gunoiul acolo. Numai că, tot conform actelor, gunoiul ar trebui sortat și tratat, ceea ce nu se întâmplă. Cetățenii din Ulmeni spun că se dă foc în permanență, producând regulat un fum toxic. La început ar fi existat o stație de sortare, mai spun cei de acolo, însă a fost închisă datorită cantităților mari de gunoi ajunse în groapă. Prin urmare acolo nu se sortează, nu se tratează, se depozitează direct pe pământ, se incendiază pentru a se pierde urma cantităților de gunoi, deci ceva ilegal. Să nu uităm! Cetățenii plătesc pentru colectarea acestui gunoi, depus ilegal!

“În plus, deşeurile sunt autoincendiate pentru a nu se putea stabili clar volumul acestora, nivelul evaziunii fiscale, al fraudării banilor publici, cât şi pentru a ascunde reautorizarea forţată a firmelor implicate. Reducerea acestui volum a fost realizat într-un mod ilegal şi prin incendiile provocate în august şi septembrie 2021, care au micşorat volumul deşeurilor dar au contaminat aerul, afectând grav populaţia din jur”, a precizat deputatul.

“Ne întrebăm cine este în spatele acestei operaţiuni toxice? Cine protejează afaceri de sute de milioane de euro în detrimentul vieţii şi sănătăţii unor comunităţi locale de oameni care nu deţin mijloacele necesare să se apere? Ce măsuri au dispus prefectul judeţului Călăraşi şi primarul municipiului Olteniţa? “, se întreabă deputatul Coarnă. Acesta a mai spus în fața jurnaliștilor călărășeni că vinovați sunt polițiștii și jandarmii de la fața locului, pentru că închid ochii atunci când mașinile de gunoi vin noaptea pentru ca apoi gunoiul să fie încendiat. Vinovați, în opinia deputatului, mai sunt și unii politicieni, care acceptă ilegalitatea. Coarnă a spus că va dezvălui nume mari de la vârful PNL care sunt implicate în afacere, dar numai după ce se va termina cu alegerile din PNL, pentru a nu fi acuzat că se implică direct sau indirect în acestea. Deputatul s-a întâlnit și cu un grup de cetățeni din comuna Ulmeni, care au protestat în Călărași, la sediul Gărzii de Mediu, spunând că nu mai pot suporta bomba ecologică de lângă casele lor.

“Asociaţia Cetăţenească Ulmeni Călăraşi arată dezastrul în care trăiesc oamenii, iar rezultatele studiului de sănătate publică demonstrează contaminarea populaţiei din cadrul comunităţilor locale cu mercur, care are o toxicitate extrem de mare şi poate produce leziuni cerebrale, renale şi ale căilor respiratorii; cu plumb, care poate duce la cancer, iar o expunere de lungă durată poate avea efecte devastatoare asupra creierului; cu antimoniu, o substanţă extrem de nocivă care poate cauza cancer; cupru, care poate provoca ciroză, boala Wilson şi boala Alzheimer”. Aceasta mai arată că reautorizarea recentă a gropii de gunoi, cât şi incendiile de proporţii din lunile august şi septembrie 2021, provocate de arderea gunoaielor din Bucureşti la Ulmeni Călăraşi, sporesc gradul de poluare deja existent şi vor afecta suplimentar sănătatea comunităţii locale.

“Conform investigaţiei, solul prezintă depăşiri ale valorilor pragurilor de intervenţie pentru majoritatea metalelor investigate (stibiu, argint, cadmiu, cobalt, mercur, plumb, molibden, zinc, staniu), iar din analizele de aer s-au evidenţiat valori depăşite pentru amoniac şi hidrogen sulfurat. Responsabilitatea privind gestionarea deşeurilor produse de cetăţenii Bucureştiului revine primarului general al Capitalei şi consilierilor Primăriei Municipiului Bucureşti, care au posibilitatea să reglementeze problema gestionării deşeurilor care aparţin capitalei. Fac un apel la autorităţile competente! Discutăm de o problemă de interes general ce vizează sănătatea publică! Trebuie intervenit de urgenţă pentru prevenirea riscurilor ecologice şi a producerii daunelor, înlăturarea cu prioritate a poluanţilor care periclitează nemijlocit şi grav sănătatea oamenilor, menţinerea, ameliorarea calităţii mediului şi reconstrucţia zonelor deteriorate”, a spus la finalul declaraţiei politice Dumitru Coarnă.

Problema deșeurilor de la Oltenița – Ulmeni este una foarte spinoasă, însă autoritățile responsabile nu s-au implicat. Doar fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a spus că pregătise un raport în acest sens, dar…între timp a fost schimbat din funcție. Acum este rândul noului șef al instituției, Alexandru Lucian Vasile, călărășean de-al nostru, șef de tineret la PNL Călărași, căruia Dumitru Coarnă îi spune “omul cu drujba”, pentru că societatea sa a tăiat ceva salcie și plop prin bălțile călărășene. Acum să pună drujba și la groapa de gunoi de la Ulmeni ! Așa să-l ajute Dumnezu …și Florin Câțu!

 


There is no ads to display, Please add some

About The Author