BAROSANE DE JUDEȚ,

Please enter banners and links.

tutuianu1-300x245Sunt aproape sigur că, în momentul în care o să-mi lecturezi (și) această a 37-a „scrisoare…neexpediată”, o să te (cam) enervezi. O să începi să sudui (în gând? Ca un birjar! Atenție, în Cabinetul nr. 1 „de județ”, și pereții au urechi, nu-i așa?), o să te oftici (ți-aduci aminte: „Oftica e-o boală grea, Filip, suferă de ea?!”) și o să (mă) blestemi, mai abitir ca steliștii cei mai înverșunați/recalcitranți, la recentul meci de Cupă, de pe Național Arena, cu Dinamo. Cunosc bine, din experiența personală, aproape toate aceste trăiri sufletești (în fond, umane!) și, în mare, îți și înțeleg „ieșirea”/„frustrarea”. Nu-i tocmai convenabil ca, săptămână de/după săptămână, cineva să-ți „scoată ochii”, în spațiul public, aducând permanent în discuție mulțimea de nerealizări administrative, de promisiuni neonorate, de planuri și idei neconcretizate ori de minciuni gogonate, lansate cu obstinație parșivă, prin mass-media acolită, pentru a justifica pasivitatea, plictisul, aroganța și dezinteresul cotidian al funcției alese uninominal.

Așadar, barosane de județ, consider că ai avut parte, cel puțin în ultimele săptămâni, de câteva surprize politice de proporții. Și nu mă refer acum la demisia „moliceanului” din PNL (chiar dacă a fost, cândva, chiar Președintele acestui partid!) ori la propulsarea, cu sprijin PSD, a celui mai imoral soț liberal din România post-decembristă (este deja la a cincea nevastă, de au refuzat până și preoții să-l mai cunune în biserică!), în fruntea Senatului – e vorba, bineînțeles, de același magnific, fascinant și fermecător, Călin Anton Constantin Popescu Tăriceanu (ce frumos, 5 nume, 5 neveste!), ci la demisia/plecarea intempestivă din rândul liberalilor talibanizați a marelui actor și fost ministru al Culturii românești, Mircea Diaconu, nemulțumit nevoie-mare (!) de neacceptarea candidaturii sale pe lista PNL (musai pe un loc eligibil!). Mai ales (de) când e declarat incompatibil de ANI și are și interdicție juridică de a mai ocupa funcții publice vreme de câtva timp. Drept pentru care, cu verdict ANI sau fără, cu susținerea Antenei 3 ori ba, și/sau cu acceptul PSD ori nu, cel care conduce (încă?) destinele Teatrului Nottara din București, și-a luat bocceluța la spinare (ca în filmul ăla, primul western românesc) și v-a spus franc: „Adio, PNL!”. Cam la fel cum a procedat și Traian Băsescu cu PD-L-ul său, atunci când Elena Udrea n-a câștigat președinția partidului…

Durerea mare, barosane de județ, nu e că a plecat un liberal să candideze independent la Parlamentul Europei (vorba ta: să fie sănătos și să-și chivernisească bine banii!), ci că Mircea („fă-te că lucrezi!”) Diaconu (altfel, un obscur senator, ce nu și-a asociat numele cu nicio lege mai de Doamne Ajută!), va fura voturi numai și numai de la voi, adică de la PNL. Și cum Domnia ta, ca un veritabil ReGe (Filipescu), vrei să performezi permanent, inclusiv la proximele euroalegeri (deh, vrei recunoaștere națională ca vicepreș.), cred că mișcarea fostului (și viitorului) actor bucureștean, nu ți-a picat prea bine. Drept pentru care, ambițios și tenace, așa cum te știu încă de pe vremea IJTL-ului călărășean, cu siguranță că vei acționa. Adică vei deschide baierele pușculiței electorale, financiare și de partid, și vei… cheltui! Să fie mulțumite Adinuța, Ramonica și Claudița, toate pupile de mari șefi și barosani leaderi liberali.

Și pentru că tot am amintit (în treacăt, e adevărat!) de lista europarlamentară PNL, dă-mi voie (observi ce politicos ridic 2 degete „ca la școală” ca să-ți cer ceva!) să-mi exprim surprinderea/mirarea privitor la pasul la ofside făcut de doamna Silviana Șestacovschi, inspectorul nostru școlar general, care nu te-a (mai) ascultat (și) de data aceasta, și care, motivând presiuni (politice?) de la nivel înalt, s-a retras intempestiv de pe locul 16 al listei de candidați pentru Europa, preferând locul 1 în învățământul călărășean, lăsându-te astfel, cum se spune, cam cu „ochii in soare”! Sau, nu e (chiar) așa? Luminează-ne urgent, tu, barosane de județ, cum e să ai marea onoare de a candida pentru PNL și (mai ales) pentru România, și care-i treaba/adevărul adevărat, din versul „Maneo, Maneo, fiară rea, vitejia ți-e fuga!”. Auzim, ceva, cumva?

În ceea ce privește celelalte motive de nervozitate manifestate (cu certitudine!) în Cabinetul nr.1 „de județ” (mult prea aerisit pentru „praful” călărășean cotidian!) în decursul zilelor trecute, permite-mi, Ducule, dragă (căci la Domnia ta m-am referit până acum, precum și de-aici în continuare), să-mi exprim răspicat opinia că ai început (vizibil?) să cam pierzi controlul supușilor liberali. Nu mai ești tu, Filipescu ăla, de acum câtva timp, căruia nimeni nu îndrăznea (măcar) să-i sufle în ciorbă. Ori să-i mestece-n iaurt. Deputatul colegiului 4 călărășean, Aurică „fără frică” Nicolae, te-a părăsit exact când ți-era lumea mai dragă, fostul vice liberal, Cercel (de la Oltenița), altfel liberal cu ștate vechi, te-a lăsat baltă, senatorul „peștilor” de Valea Argovei, dl. Tomoioagă, are mari probleme cu ANI (să vedem pe unde scoate cămașa, adică undița, din apă!), pleșuvul Iulian D. (ăla din Comisia Nana! M-am întrebat deseori de ce l-ai băgat acolo! Desigur, ca să-și rupă gâtul!), nu mai cotizează, ca-n trecut, și la județ și Călărași, că dă înzecit numai la Oltenița (chiar dacă mulți liberali adevărați, nu interimari, de acolo, din ăia născuți, nu făcuți – la apelul bocancilor, de seară! – nu-l prea acceptă ca nou mare șef!), pe Motreanu când îl cauți, nu-l găsești (evident), omul având casă în București, business-uri în Apuseni, job la Parlament și treabă, foarte multă treabă, la Partid – Sediul Central, de Gigi Nicolăescu (alias „contabilul nebun” – Marinică Badea dixit!) nu se mai aude nimic de când nu mai e ministru (apropo, o fi renunțat și la mutația pe municipiul Călărași?), pe Chițoiu îl caută, mai nou, DNA-ul, iar „Delfinul Repetent și Somnoros”, la Crin George Laurențiu C-tin Antonescu (și ăsta are tot 5 nume, ca Tăriceanu; deosebirea e că „Mireille Mathieu” (C. Vadim Tudor dixit!) e la abia al doilea mariaj!) mă refer acum, are morcovul înfipt undeva bine de tot, îngrijorat că nu face 20 la sută la viitoarele alegeri europarlamentare. Caz în care, cu siguranță, va fi debarcat. De altfel, ultimele sondaje naționale dau un scor nu tocmai liniștitor pentru voi, liberalii lui Căcărău (Radu Banciu dixit!), undeva pe la 15-17 la sută, la diferență considerabilă față de alianța PSD-PC-UNPR, cotată cu 45%, și la luptă/bătaie mare atât cu PMP (azi, cu 10 procente), cât mai ales cu PD-L (14-15 procente, la momentul actual), semn că… există o frământare generală serioasă privind șansele câștigării alegerilor prezidențiale din iarnă (adevărata miză pentru toate partidele politice care participă la alegeri).

Trecând, acum, la chestiuni administrative locale, îmi permit să te felicit, dragă d-le Filipescu, pentru faptul că nu ai onorat invitația de a-l plimba pe Zgonea pe la câteva firme (poate singurele) cu care Călărașiul se mândrește. Cu siguranță că (asta dacă îl invitai tu, să viziteze și el, ceva!) l-ai fi dus (și) prin Parcul Central, Parcul Jirlău și Parcul Dumbrava, acolo unde i-ai fi arătat, pe lângă „sclupturile monumentale” ale lui Dragu (alt fost liberal care, din când în când, te mai și enervează, prin ședințele de Consiliu Județean) și „măsurile liberale” luate de Primăria 3D, cu începere din acest an. Te-ai fi mândrit, nevoie mare, ca un barosan de județ adevărat, cu privatizările „La Pelicani” (deși pe frontispiciul terasei sunt desenate 2 vrăbiuțe!) – chiar dacă „ia fața” Cinema/Teatrului din parc, proaspăt renovat, și, desigur, cu „Betty Ice” – cașcarabetă ce obturează vizibil priveliștea Regelui Dromichete (statuia), altfel deosebit de solicitată de prichindeii ce se joacă pe faleză (dovadă ce nici gardienii publici, nici polițiștii locali și nici firma de pază nu au cum să oprească mașina care zilnic aprovizionează dugheana și tranzitează tot parcul!). Ba mai mult, te-ai putea lăuda că ai încurajat din plin inițiativa particulară, lângă restaurantul Queen (fost Pescăruș) apărând, în această primăvară, o extindere (terasă acoperită, construcție provizorie definitivă?!) comercială (pe spațiul verde!), însă dispărând vreo 3 pomi, maturi și umbroși (m-am adăpostit sub ei atunci când Traian Băsescu a dezvelit bustul Reginei Maria!) precum și cele 4 băncuțe pe care-și odihneau șalele obosite pensionarii cartierului. Mai încolo, trecând pe lângă Omul de Fier (ceea ce a mai rămas din vechiul C.S.C.) și gardul complexului Perla (fost U.C.A.), i-ai fi putut prezenta distinsului șef al Camerei Deputaților, ceea ce a mai rămas din Lacul Jirlău (azi, urât mirositor, fără apă, plin de dejecții și iarbă mare, de gunoaie, broaște și chiar șerpi, plus țânțari și muște!), altădată loc de promenadă și pe o parte și pe alta, cu maluri dalate și hidrobiciclete pe apă (toate promise de vreo 2 ori în trecutele campanii electorale de la locale!), ori măcar ceea ce a mai rămas întreg din fostul Restaurant Orient (terasă, bar, pistă de popice, discotecă etc.), astăzi loc de pelerinaj al drogaților, proxeneților și homeleșilor din tot orașul. Cât despre Parcul Dumbrava, bravo edililor că-l asfaltează, îl bordurează și-l toaletează (îi scoate gardul viu!!), încercând să-l transforme într-un Dendrologic cât mai circulat – multă pistă de biciclete, ceva-ceva pentru alergări, puțină verdeață, câțiva câini comunitari și un cartier de vile (ilegale?). Nu-i așa că e frumos?

Cu respect, te contrasalută, prof. Țuțuianu Mirel-Daniel, fost Primar PSD al municipiului Călărași, între anii 2000-2004, anii cei mai prolifici din punct de vedere edilitar pentru locuitorii orașului nostru.

 

Prof. Țuțuianu Mirel-Daniel

 


There is no ads to display, Please add some