Bacul internațional, o aşteptare îndelungată

Please enter banners and links.

– legea educaţiei nu permite ca acesta să se desfăşoare-

Nu ştiu câţi dintre dvs. îşi amintesc despre performanţa Colegiului Naţional Barbu Ştirbei de a se acredita pentru susţinerea bacalaureatului internaţional. Anul acesta ar fi trebuit ca prima generaţie de elevi „internaţionali” să înceapă studiul materiilor necesare la bac, dar…..

Colegiul Naţional Barbu Ştirbei Călăraşi este singurul liceu de stat din România care a obţinut în anul 2009 acreditarea pentru Diploma Programme(DP) şi Bacalaureatul Internaţional, aceasta fiind obţinută cu multă muncă şi sudoare. Cu toate că a înscris victorios la acest capitol (şi spun asta pentru că pe lângă acest liceu din Călăraşi, doar două licee particulare din Bucureşti au acreditare şi susţin acest bacalaureat internaţional şi anume, Şcoala Americană şi Şcoala Internaţională „ Mark Twain”), Liceul Ştirbei nu a putut începe programul, din cauză că în Legea Educaţiei Naţionale nu există vreun paragraf care să ateste posibilitatea desfăşurării acestui bacalaureat internaţional. În legea educaţiei a existat cândva un articol, şi anume articolul 20 care stipula faptul că bacul internaţional era recunoscut ca alternativă a bacalaureatului românesc, însă acest paragraf, din păcate, nu mai există, neajungând în varianta finală a legii. Din această cauză, liceul a pierdut ani şi mulţi bani , pentru că a trebuit să îşi plătească acreditarea, pentru a o menţine.

Aproape 5000 de lire plătite pentru acreditare

Potrivit coordonatorului IB( International Baccalaureate) din Liceul Ştirbei, Adela Barz, aproximativ 5000 de lire au fost plătiţi pentru acreditare, dacă nu chiar şi mai mult. Aceşti bani au venit din partea Tenaris Silcotub, care a sprijinit liceul cu bani. Adela Barz spune că procesul de acreditare a durat doi ani de zile, fiind trimise o serie de documente în mai multe etape. Potrivit acesteia, o şcoală din Galaţi încearcă să obţină acreditarea în acest moment pentru Bacalaureatul Internaţional. Au fost mai multe licee înscrise pentru obţinerea acestei acreditări, însă dintre toate doar Liceul Barbu Ştirbei din Călăraşi a îndeplinit condiţiile şi astfel a fost acceptat. Dar în zadar, dacă legea educaţiei nu le permite în acest moment să pună în practică acreditarea. Un astfel de bacalaureat internaţional ar fi deschis porţile elevilor către universităţile mari din străinătate.

Diploma IB nu este recunoscută în România

O altă problemă legată de acest bacalaureat internaţional este aceea că diploma obţinută în urma acestui tip de bacalaureat poate fi recunoscută doar în străinătate, nu şi de statul român. De ce străinii pot studia în România cu ajutorul acestor diplome, iar elevii de aici nu? Poate cu ocazia aceasta elevii eminenţi ar rămâne în ţara unde s-au născut şi astfel ne-am putea promova valorile. Însă cred totuşi că mai avem de aşteptat, până se vor lămuri toate lucrurile în învăţământul românesc.

Liceul Ştirbei primeşte solicitări din partea copiilor de ambasadori

Potrivit Adelei Barz, încă de când liceul a obţinut acreditarea au existat solicitări din partea elevilor, însă nu numai din liceu, ci şi din străinătate, dar şi din alte judeţe ale ţării noastre. Chiar şi în momentul de faţă, Adela Barz primeşte întrebări şi solicitări pe adresa de mail cu privire la acest tip de bacalaureat. „ Am primit solicitări de la copii de ambasadori, solicitări din partea profesorilor de afară care vor pur şi simplu să facă voluntariat la noi în şcoală sau să predea în cadrul acestui program”, a declarat Adela Barz, coordonatorul IB. De asemenea, unii profesori din cadrul liceului au participat la un seminar în străinătate, pentru a se pregăti ca să poată preda în cadrul acestui program, pentru a putea instrui elevii cu o bună precizie. DP se desfăşoară timp de doi ani, în clasele a XI-a şi a XII-a. Evaluarea elevilor care susţin bacalaureatul internaţional este realizată de profesori din străinătate, astfel că elevului cu diploma IB i se oferă un statut impunător în toate universităţile din lume.

Materii pentru IB

Referitor la materiile care se susţin la bacalaureatul internaţional, elevii îşi aleg un număr de şase discipline, fiind obligatorie limba maternă, iar pe lângă acestea intră un corp comun format din Teoria Cunoaşterii, Eseul Extins (care trebuie să conţină 4000 de caractere), şi componenta CAS- Creativity, Action, Service.

Acest bacalaureat internaţional are ca obiectiv încurajarea tinerilor pentru a deveni capabili să înveţe toată viaţa şi să înţeleagă totodată că şi alţi oameni pot avea dreptate, să devină activi, plini de compasiune.
Să vedem ce se va întâmpla pe viitor cu bacalaureatul internaţional… Poate lucrurile se vor rezolva cât mai curând, iar în Legea Educaţiei Naţionale va exista un paragraf în care să existe confirmat că se poate desfăşura acest tip de bacalaureat fără nicio problemă. La fel ca şi profesorii din Liceul Barbu Ştirbei Călăraşi, trăim şi noi cu speranţa. Este păcat că există în învăţământul românesc această nepăsare, am putea spune, faţă de viitorul elevilor cu capacităţi intelectuale dezvoltate. 


There is no ads to display, Please add some

About The Author