“Aş vrea să iau sintagma aceasta a neîncrederii de pe comuna Grădiştea”

Please enter banners and links.

– interviu cu primarul Constantin Corbu

R: Domnule Corbu, sunteţi primar după o bătălie electorală câştigată şi după ce aţi fost un critic al fostei administraţii. Spuneţi-mi ce aţi găsit în primărie? Ce vă aşteptaţi să găsiţi?
Constantin Corbu: În primărie am găsit aceeaşi echipă pe care am chemat-o şi i-am spus să se alinieze la muncă, aşa cum cred eu. Văd că au înţeles, s-a instalat liniştea, nu este dezordine în primărie. Dacă vor înţelege, vor rămâne la muncă, dacă nu vor înţelege, nu vor rămâne la muncă. Pentru că eu am planuri mari şi vreau să îi fac pe oameni bine pregătiţi, care îşi dau interesul în alte condiţii.
R: Înseamnă că v-aţi integrat repede în noua funcţie. Aveţi şi experienţa de dinainte…
Constantin Corbu: În calitate de viceprimar ştiam cât de cât problemele comunei, iar acum pot să le abordez mai rapid. Sunt puţin dezamăgit că nu sunt proiecte din urmă, nu am de ce să mă leg, singurul proiect viabil este cel cu grădiniţa de la Rasa, care depinde în mare măsură de Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu care voi deschide colaborarea ca să îl duc la bun sfârşit.
R: Nu s-a primit niciun ban pentru acest proiect.
Constantin Corbu: Nu, nu s-a primit niciun ban. Am descoperit la şcoala de la Grădiştea, care este în renovare, unde după ce am devenit primar am aflat că suntem beneficiarul direct, ceea ce îmi impune să pun diriginte de şantier, să mă ocup de buna excuţie a lucrărilor, de termenul de punere în funcţiune, care, din punctul meu de vedere nu se va respecta. Deci, 10 septembrie, nu se va respecta. Acum trebuie să iau legătura cu Ministerul Învăţământului, să vedem antreprenorul, astfel încât să grăbim, eventual, punerea în funcţiune a şcolii la începerea anului şcolar.
R: Şi referitor la celelalte probleme pe care le-aţi ridicat nu numai în campanie. De exemplu, islazul, apa…
Constantin Corbu: Cu apa problemele au fost demarate imediat, s-a racordat cam toată, după doi ani şi jumătate de presiuni ale mele, eu personal am racordat. Chiar la începutul mandatului am făcut analize la apă cu sprijinul uzinei de apă de la Călăraşi şi am descoperit că apa conţine foarte mult magneziu, ceea ce în reacţie cu particulele de clor duceau la acelesuspensii…Acum se fac analizele autorizate la fiecare foraj în parte, pentru a da soluţia tehnică. Ca volum de apă, avem suficient. Următoarele etape sunt contorizarea totală a apei şi încasarea sumelor pentru consum şi calitatea apei.
R: Contorizare există în momentul de faţă?
Constantin Corbu: Există contorizare. Singurul sat care are cea mai mare problemă este Grădiştea, unde încasarea este de 38- 40%, restul, 60% nu este contorizat, deci nu se plăteşte. În rest, celelalte sate plătesc în proporţie de 85- 87%.
R: Referitor la islaz…
Constantin Corbu: Islazul comunal a pierdut subvenţia pe 2011 şi 2012, dar mai avem nişte bani în cont.
R: Din ce cauză s-a pierdut?
Constantin Corbu:- Din cauza documentelor specifice pe care nu le-au depus la APIA. Cu toate insistenţele mele de viceprimar nu am reuşit să îl determin pe primar să facă această operaţiune şi atunci s-a pierdut firul. Mai există nişte bani reportaţi din 2010 în contul primăriei cu care voi încerca să înfiinţez două lucerniere, astfel încât să pot să dau cetăţenilor, crescători de animale, lucernă la un preţ mai mic. Din banii încasaţi pot să menţin restul păşunii la întreţinere.
R: Aveţi intenţia să îl concesionaţi?
Constantin Corbu: Nu am intenţia să îl concesionez. Doresc să înfiinţez nişte lucerniere ale consiliului local, pentru că legea nu mai permite subvenţia atâta timp cât cetăţenii pasc animalele proprii pe islaz fără să fie prinşi într-o asociaţie. Deci, dacă nu este prins într-o asociaţie, nu se primeşte subvenţie.
R: Ar putea să îşi facă o asociaţie.
Constantin Corbu: Există o asociaţie făcută. Am făcut o asociaţie în termen legal, numai că Ministerul Agriculturii nu a mai dat normele de aplicare a legii. Şi atunci, legea este în aer.
R: Deci, subvenţia ar urma să vină la primărie şi să fie folosită.
Consatntin Corbu: Vine dacă cetăţenii nu se duc cu animale proprii pe islaz. În rest, nu se mai primeşte subvenţie. Atunci eu trebuie să îi dau o utilitate islazului.
R: Am văzut că şi primăria e mai aerisită(N.R. se schimbau uşile cu unele cu geam transparent).
Consatntin Corbu: Primul principiu a fost cel al transparenţei, pe care deocamdată l-am făcut fizic. Am înlocuit nişte uşi de lemn în spatele cărora nu se ştia ce se întâmplă cu uşi cu geamuri clare de sus până jos. Am desfiinţat secretariatul primarului, pentru că nu îi vedeam rostul, am redistribuit personalul în funcţie de cerinţe. Erau rămase treburile în urmă, am pus mâna la treabă, am interzis băuturile alcoolice, am început să demarez proiecte pe programe importante ale comunei, printre care două poduri de trecere a animalelor către islaz, căminul de la Rasa cu izolaţie, am adus proiectanţi să vadă ce tipuri de drumuri avem, ca să ştim unde ne încadrăm, care este soluţia cea mai bună pentru a face drumuri. Am dat în lucru staţia de autobuz. Eu nu sunt pe principiul dărâmării, ci sunt pe principiul renovării, adică eu pun în valoare ce am pentru că nu sunt bani. Multe lucruri sunt un obiectiv. Am început să mişc parcurile. La Cuneşti, în parcul copiilor, am refăcut băncile, l-am curăţat. Am deschis Căminul Cultural şi i-am dat valoare de parc.
R: Am înţeles că vă ocupaţi şi de partea de infracţionalitate.
Constantin Corbu: M-am ocupat şi de partea de infracţionalitate. Nu sunt prieten decât cu legea. Acesta este mesajul pe care l-am transmis şi am rugat poliţia, şi o rog în continuare, să rupă relaţiile cu hoţii şi să îşi reia relaţia cu legea.
R: Aţi avut vreo şedinţă de consiliu local, până acum? În afară de cea pentru alegerea viceprimarului?
Constantin Corbu: Am avut şedinţă de consiliu local în care s-a aprobat bugetul pentru prima dată pe anul 2012.
R: A fost o şedinţă liniştită?
Constantin Corbu:-A fost o şedinţă liniştită. Am avut câţiva cetăţeni care au vrut să ia cuvântul, spunând că îşi doresc transparenţă. Am mai avut un punct pe ordinea de zi, aprobarea unui audit extern. Am deschis cele două discoteci de la Rasa şi de la Grădiştea. Programul, care era până la ora 23:00, l-am prelungit până la ora 3:00, cu menţiunea că trebuie să aibă grijă de copii mari să ia toate măsuile astfel încât să nu se întâmple evenimente deosebite.
R: De buget sunteţi mulţumit?
Constantin Corbu: De buget sunt mulţumit ca aprobare. Nu sunt mulţumit pentru că în spatele oricărui buget aprobat va trebui să stea sume reale. Pentru că acum având buget, vor veni rectificări bugetare. Aşteptăm alocarea de la bugetul de stat, pentru că asistenţii personali şi ai celor cu handicap i-am susţinut din banii bugetului local. Deci, până acum Guvernul nu a transmis nimic către Consiliul Judeţean şi către noi ca să ne recuperăm suma cu care am creditat această plată.
R: Prin acea Hotărâre de Guvern Grăsiştea a primit bani?
Constantin Corbu: În anul 2012 n-am primit niciun ban, iar în anii trecuţi, pe linia de investiţii, de la consiliul judeţean am primit 0 lei pe linie. Şi aş vrea ca anul acesta să primesc bani.
R: Care ar mai fi alte probleme din comună?
Constantin Corbu: Problemele din comună sunt cele legate de discuţii destul de serioase pe tema faramaciei de la dispensarul Rasa, care cred că o să îl finalizez. Sprijinul pe care l-am dat la islaz, am început să fac un drum pentru anexa fabricii de pal Romplay, unde deja într-o săptămână s-au angajat 15 persoane. S-a făcut o secţie de uscare şi lipire şi, pentru că accesul este greoi, am pus şi eu umărul ca să reabilităm drumul. Totul este pe principiul de a atrage cât mai mulţi investitori, pentru a crea locuri de muncă. Eu am afirmat întodeauna că cea mai bună proetcţie socială e locul de muncă.
R: S-au arătat investitorii dornici să vină?
Constantin Corbu: Sunt investitori dornici să vină. Sunt o mulţime de investitori neîncrezători pentru comuna Grădiştea. Aş vrea să iau sintagma aceasta a neîncrederii, lucru care nu se poate face dintr-o dată. Mai sunt cetăţenii care îşi doresc schimbări în primărie şi nu înţeleg care este legea, care este mecanismul, dar la ceea ce îmi doresc să fac, îi rog să fie răbdători şi să nu se înghesuie pentru că nu pot face totul dintr-o dată. În rest, caut să încep relaţii serioase cu toţi partenerii politici, cu toate instituţiile statului, numai în scopul binelui comunei Grădiştea. 


There is no ads to display, Please add some

About The Author