Arta ca viata

Please enter banners and links.

Muzeul Dunării de Jos, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi, vă invită vineri, 9 martie, ora 11, la sediul din str. Progresului, 4, la vernisajul expoziției artistului plastic călărășean ALEXANDRU PARASCHIV

ARTA CA VIAȚĂ

Sculptura lui Alexandru Paraschiv a ajuns la o sinteză deplină a formei. Adresându-se nu numai văzului și sufletului, ci și tactilului, prin rotunjimile și polisarea desăvârșită a materiei, acesta evocă ipostaza primordială a lumii, armonia interioară a ființei și dimensiunea antropocentristă a unor personale căutări estetice.

Orizontul de cercetare selectat de sculptor, stabilește un raport direct între prezent și trecut, vorbindu-ne despre adevărul aflat în lucrurile perene și simple, în ipostaza incipientă, originară a lumii, înzestrată de plastician cu acea acuitate senzorială, prin care definește naturala congruență a ideii cu ipostaza lăuntrică a omului.

Având frumoasa greutate a unor meteoriți, dar și delicatețea unor nestemate bijuterii, prin dimensiunile ponderate și atenta sensibilitate tehnică, transpusă în datele esteticului, fiind concepute astfel încât să le poți ține în mâini și să comunici afectiv cu ele, compozițiile în piatră și marmură au și o expresie cromatică evidentă, rezultată din structura materialului, așezat în cadrele unor conotații expresive.

Vitalitatea lucrărilor și articulațiile morfologige tinzând spre un ideal estetic dorit de artist, ne mențin în zona teluricului, fără o preocupare de relansare acerbă în spațiu a volumului, verticalitatea fiind una care aparține energiilor și mesajului, denotând semnicații de esență ontologică, în opera sa de până acum.

De la structura solidă a monolitului, caracterizat de un figurativ sintetic, la compoziții de plastică mică, a căror tendință stilistică susține alternanța dintre plin și gol, dintre unghiuri și curbe, conferind soluții inedite, corelate cu surse ale conceptului de primitivism modern, dar și cu metode stilistice de transgresare a tridimensionalului spre direcția modernismului, în care subiectul de pornire poate fi detectat, Alexandru Paraschiv evocă stări, în care sensul vieții și timpul se simt în sugerarea imponderabilului, dar și în densitatea masei eliberată de tensiuni.


Ana Amelia Dincă

 


There is no ads to display, Please add some

About The Author