Armata capturată la Şocariciu – Legat de Călăraşi
Please enter banners and links.
Un om a capturat o armată! Episodul s-a petrecut în comuna călărăşeană denumită astăzi Unirea, la data de 3 septembrie 1944. În acea zi, sublocotenentul Francisc Beizadea, din Regimentul de Geniu Marină a plecat în patrulare singur şi s-a întors, după câteva ore, cu… 1361 de prizonieri!
Unitatea din care făcea parte, desfăşura misiuni de patrulare şi recunoaştere în zona Călăraşi. În timp ce se deplasa de la un post de observare la altul, a dat nas în nas, literalmente, cu un grup de ofiţeri germani. De 10 zile România întorsese armele împotriva Germaniei naziste. Mobilizat în anul 1940 şi rănit în luptele de la Chilia, în iunie 1941, sublocotenentul Beizadea nu era deloc un laş. Raportul de forţe nu-i lăsa, totuşi, decât două opţiuni. Fie să deschidă focul, încercând să-şi prevină astfel camarazii asupra pericolului, fie să se predea, pentru a-şi salva viaţa. Lucrurile aveau să ia, însă, o întorsătură cu totul neaşteptată.
Nemţii l-au abordat paşnic şi i-au explicat că doreau să… i se predea. Spuneau şi că sunt doar reprezentanţii unui grup mai numeros. Încă nevenindu-i să-şi creadă urechilor, sublocotenentul a fost condus către o pădurice, unde era restul trupei germane. “Restul”, avea el să constate, erau peste 1.000 de militari ai Wehrmacht-ului, bine înarmaţi şi echipaţi!
După câteva ore, slt. Francisc Beizadea s-a înfăţişat la punctul de observaţie din com. Şocariciu (Unirea) al armatei române. Surpriza camarazilor săi de a-l vedea escortând o ditamai armată a fost dublată de dificultatea identificării unui spaţiu pentru instalarea prizonierilor. Primindu-i, lt.col. C. Damiescu, comandantul Garnizoanei Călăraşi, consemna că „… sublocotenentul Beizadea Francisc, din Regimentul Geniu Marină, … a luptat contra trupelor germane în Regiunea Călăraşi, capturând: 56 Ofiţeri, 60 Subofiţeri, 1227 Trupă şi 18 Civili, precum şi 8 Şlepuri şi 2 Remorchere germane.”.
Era, evident, o captură nemaiauzită. Pentru aceasta, armata i-a decernat eroului decoraţia „Coroana României clasa a V-a” cu panglică de „Virtutea Militară”… dar ulterior, în 1952, avea să-l epureze, pentru “origine nesănătoasă”. Francisc Beizadea a devenit profesor de matematică-fizică şi apoi director de şcoală în jud. Constanţa. A trăit discret şi a murit în noiembrie 2004, evitând să vorbească despre incredibilul eveniment în care fusese implicat.
Uimitoarea întâmplare este confirmată de Armata Roşie. Sovieticii au preluat abuziv prizonierii trupelor române (5.425 de germani numai de la Garnizoana Călăraşi). Se adaugă acestei surse şi rapoartele Grupului 9 Vânătoare român. La 25 august, aviatorii români ocupaseră staţia germană de intercepţie şi radio-ghidaj de la Bărăganul. Cele 6 avioane Messerschmitt ale Grupului 9 au atacat şi au dezmembrat, în seara zilei de 2 septembrie, o masivă coloană nazistă care, conform rapoartelor jandarmeriei, incendiase satele din jur. Efectivele germane supravieţuitoare sunt cele ce aveau să se predea, a doua zi, la Şocariciu.
There is no ads to display, Please add some