APIA – cu ochii pe agricultorii care dau foc miriştilor

Please enter banners and links.

În scopul creşterii eficienţei acţiunilor de control privind respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale, a bunelor condiţii agricole şi de mediu, referiroare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirea incendiilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu au semnat un Protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.
Pe toată durata Protocolului de colaborare, cele trei instituţii vor face schimb de informaţii cu privire la suprafeţele incendiate şi vor dispune măsuri potrivit competenţelor conferite legal. O acţiune comună va fi participarea la campania de informare a fermierilor, comunicând aspecte de interes comun ce vizează interdicţia utilizării focului deschis la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirii incendiilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de legislaţia în domeniu.
În lipsa unor minime măsuri sau dotări de prevenire a eventualelor incendii este interzisă, odată cu venirea primăverii, arderea nesupravegheată a vegetaţiei ierboase uscate, frunzişului şi a resturilor rezultate de la curăţirea arborilor. Avertizarea este lansată ca urmare a perpetuării practicilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale prin incendiere, cât şi amploarei pe care fenomenul a căpătat-o în ultima perioadă.
Vă facem cunoscut, că eliberarea terenului prin incendiere, nu se sancţionează doar contravenţional, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA), putând retrage sprijinul financiar pe suprafaţă sau, în funcţie de gravitatea, amploarea şi persistenţa fenomenului, să reducă mărimea plăţilor. În acest context, IGSU şi APIA vor identifica persoanelor fizice şi juridice care nu respectă standardele pentru menţinerea conţinutului optim de materie organică din sol şi le vor tragere la răspundere.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Călăraşi, reaminteşte fermierilor care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale, că trebuie respectate Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) 5 şi 8, prin care nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.
Potrivit GAEC 5, nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, iar obiectivul acestei condiţii este menţinerea materiei organice în sol, prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor. Agricultorul care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare), nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă s.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.
În baza acestui Protocol, APIA pune la dispoziţia utilizatorilor desemnaţi de GNM şi IGSU, de la nivel central şi judeţean, dreptul accesării aplicaţiei LPISWEB, şi asigură instruirea acestora, pentru ca să poată marca zona unde a avut loc arderea. Reprezentantul GNM şi IGSU desemnat la nivel judeţean va transmite, prin e-mail (print-screen-ul din aplicaţia LPISWEB cu marcarea zonei unde a avut loc arderea vegetaţiei uscate de pe mirişti sau păşuni) sau prin SMS (către numărul de telefon mobil de contact, comunicat de către fiecare centru judeţean al APIA), reprezentantului APIA la nivel judeţean, în termen de 24 ore, e-mai-ul sau mesajul (SMS) de informare în care sunt trecute cel puţin date referitoare la: locul desfăşurării (localitatea, localizarea aproximativă în teren, elemente de orientare în teren sau adresa şi momentul în care s-a produs sau semnalat arderea (data şi ora), natura culturilor/miriştilor afectate şi/sau datele de identificare ale fermierului/fermierilor.
În situaţia în care există sesizări, echipele de control ale APIA – Centrul Judeţean Călăraşi se deplasează în teren şi întocmesc rapoarte preliminare de control privind respectarea/nerespectarea GAEC 5 şi/sau GAEC 8, conform procedurii de control pe teren, aplicabilă sesizărilor, cu datele de identificare ale fermierului verificat, parcela verificată, schiţa cu măsurătorile executate, constatări rezultate în urma verificărilor şi fotografii de la faţa locului.
Agricultorilor, care nu respectă aceste condiţii, li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a reducerilor şi excluderilor pentru nerespectarea GAEC.
 


There is no ads to display, Please add some

About The Author