Anul alegerilor – Glasul roţilor de… Express

Please enter banners and links.

Am păşit deja, cu hotărâre, într-un an pe care, personal, mi l-aş dori – cum vi-l doresc şi Dumneavoastră – nu doar altul, ci şi altfel. Altfel , nu doar prin comparaţia firească cu ultimii 2-3 ani, cei de criză majoră, ci cu toţi anii de la Revoluţie încoace, cu acei ani în care ni s-a vorbit atât de mult de democraţie şi s-a făcut atât de puţin pentru traziţie. Cu siguranţă, ca unul care am lucrat în administraţia publică o grămadă de ani şi am făcut şi politică locală la nivel de decizie, nu sunt atât de naiv încât să-mi leg slabele mele speranţe de vreun partid politic ( acum) sau de vreo alianţă ( în viitor).Toate partidele aflate azi în Parlamentul României au fost la guvernare, în diverse combinaţii-UDMR chiar în toate combinaţiile- şi, afirm cu certitudine acest lucru, ne-au arătat ce pot.
Dar nu despre politrucii români, de toate culorile ( şi de la care nu mai aşteaptă nimeni, nimic bun !), vreau să vă vorbesc ( scriu) acum. Nu despre cele câteva partide noi (?), unele născute parcă din coasta Elodiei, ori despre formaţiuni pline de apevişti-colonei şi generali de curele şi izmene- care promit,, marea cu sarea,,, jucând roluri de fecioare politice, vreau să amintesc aici. Nu am, faţă de toţi aceştia, legată vreo speranţă de ( puţin ) mai bine , pentru noi toţi. Mai ales că mulţi dintre ei au jucat în tragedia pusă în scenă de,,papa,, Iliescu şi s-au mutat apoi, cu arme, animale şi bagaje, în tragicomedia montată de ,,piratul,, Băsescu. O parte importantă, nesfiindu-se, ca interludiu, să treacă şi prin dramoleta,, ţapului,, Constantinescu. Cu consecinţele de rigoare.
Anul acesta este foarte important pentru că, în 59 din cele 193 de ţări ale lumii, vor avea loc alegeri prezidenţiale sau legislative. Aşadar, în 2012, cetăţenii din aproape o treime din ţările lumii vor fi chemaţi la urne, printre aceştia şi românii. Indiferent în care parte a lumii se vor derula aceste scrutine, ele vor avea un impact deosebit asupra vieţii a 53 la sută din populaţia lumii. Iar ca menu-ul să fie complet trebuie spus că 4 din cei 5 membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU , ar putea trece prin schimbări importante la vârf ( Rusia, China, Franţa şi SUA). Ceea ce nu e chiar de colea !
În Rusia, deja Vladimir Putin s-a reîntors la Kremlin, după scrutinul din 4 martie ( în care nu a avut un contracandidat care să conteze !) iar în Franţa, între 22 aprilie şi 6 mai, Nicholas Sarkozy va lupta să rămână încă un mandat la Elysee ( el are în schimb cel puţin 2 contracandidaţi serioşi : socialistul Francois Hollande şi criza economică). În luna octombrie, şi Partidul Comunist Chinez îşi va alege secretarul general, numele acestuia nemai constituind un secret pentru nimeni : Xi Jinping. De altfel, Xi Jinping, 59 de ani şi actual vicepreşedinte, va ocupa şi postul de preşedinte al R.P. Chineze, în luna martie 2013, înlocuindu-l pe Hu Jintao, în timp ce actualul vicepremier, Li Kegiang, 57 de ani, îi va succeda premierului Wen Jiabar.
În SUA, la 6 octombrie vor avea loc alegeri prezidenţiale. Barack Obama, primul american de culoare ajuns preşedinte al SUA, va candida pentru un nou mandat. Deocamdată, lumea este cu ochii pe alegerile primare de la republicani pentru a afla cine va fi adversarul lui Obama : Mit Romney, Rick Perry sau Newt Gingrich ? Rămâne de văzut dacă americanii îi vor da, şi pe mai departe, credit lui B. Obama…
La jumătatea lunii iunie, egiptenii îl vor alege pe succesorul lui H. Mubarack, în timp ce în martie, cetăţenii din Coasta de Fildeş vor fi chemaţi la urne. În Mexic, alegerile prezidenţiale vor avea loc la 1 iulie, iar în Coreea de Sud, după scrutinul prezidenţial din 19 decembrie , deputata Park Geun-Hye, poate deveni prima femeie –şef de stat. Şi în India, în iulie a.c., i se încheie mandatul actualei preşedinte, Pratibha Patil ( în vârstă de 77 de ani ! aici, şeful statului este ales prin sufragiu indirect, pentru un mandat de 5 ani ), iar alte alegeri prezidenţiale sau legislative urmează să aibă loc şi în ţări ca : Moldova, Albania, Taiwan, Venezuela, Islanda, Finlanda, Mali, Slovenia, Turkmenistan, Senegal, Rep. Dominicană, Ghana, Angola, Kenya, Teritoriile Palestiniene, etc…..România y compris ! Să vedem cu ce rezultate !
 


There is no ads to display, Please add some

About The Author