Anul acesta se doreşte înfiinţarea a 11 clase profesionale
Please enter banners and links.
Pentru anul şcolar 2012-2013, la nivelul judeţului Călăraşi sunt propuse spre înfiinţare 11 clase de învăţământ professional. Elevii vor învăţa meserii ca mecanic-auto, tinichigiu-vopsitor auto, mecanică agricolă, lăcătuş, frizerie, etc.
Ce vor învăţa elevii la şcoala profesională
Potrivit lui Constantin Tudor, inspectorul şcolar general al judeţului Călăraşi, elevii vor învăţa meserii ce ţin de domeniul mecanicii, cel al construcţiilor, instalaţiilor şi lucrărilor publice, domeniul agriculturii, dar şi cel public. Din cele 11 clase propuse, 6 vor fi din domeniul mecanicii, şi anume: trei clase de mecanic auto, o clasă de tinichigiu- vopsitor auto, două clase de mecanică agricolă şi o altă clasă unde elevii vor învăţa meseria de lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic. Pe de altă parte, în domeniul construcţiei, instalaţiilor şi lucrărilor publice va funcţiona o clasă de zidar pietrar tencuitor, iar în domeniul agriculturii, vor funcţiona trei clase în care cei înscrişi vor învăţa să fie agricultori în culturi de câmp. Ultimul domeniu, dar nu cel din urmă, este cel al serviciilor, în cadrul căruia va funcţiona o clasă în care se va învăţa meseria de frizer coafor manichiurist, pedichiurist. În aceste clase de învăţământ se vor putea înscrie 308 elevi. Constantin Tudor a afirmat că există spaţii corespunzătoare în unităţile de învăţământ tehnologic, având în acelaşi timp şi profesori calificaţi.
Aceste specializări sunt autorizate de Aracip, iar pentru toate cele 11 clase deja s-au încheiat contracte cu agenţii economici.
Elevii vor primi bursă lunar
La înscriere, elevii vor primi o subvenţie în valoare de 4oo lei, iar în fiecare lună vor primi o bursă în valoare de 190 lei, fiind echivalentă bursei bani de liceu. Vă reamintim faptul că cei care vor putea parcurge o şcoală profesională sunt elevii care vor încheia ciclul gimnazial. Acest tip de învăţământ este unul opţional, iar elevii care doresc să se înscrie trebuie să fie absolvenţi ai clasei a IX-a. Durata acestei şcoli profesionale este de doi ani, iar la sfârşitul acestor doi ani, elevii vor primi o calificare cu pas european, care va fi recunoscută de către toate statele membre ale Uniunii Europene.
Cui se adresează şcoala profesională
Şcoala profesională se adresează copiilor care provin din familii cu o situaţie materială delicată, iar legea permite elevilor să se angajeze pe timp de vară la agentul economic , unde îşi va desfăşura practica.
Pe parcursul primului an de profesioanală, elevii vor parcurge 60% teorie, iar restul de 40% va fi practică. În anul doi de profesională, se va pune accentul pe partea practică, doar 25% însemnând teorie, iar restul de 75%, practică.
There is no ads to display, Please add some